"Modi, el reportatge prohibit", la violència contra els musulmans a l'Índia, a "30 minuts"
Diumenge, 31 de març, a les 22.05, "30 minuts" estrena "Modi, el reportatge prohibit", una producció de la BBC, que analitza el paper del primer ministre indi, Nerendra Modi, en la persecució de la comunitat musulmana. El reportatge, prohibit pel govern indi, dona veu a familiars de víctimes d'atacs d'odi interreligiós, periodistes, politòlegs i intel·lectuals. La seva emissió coincideix amb l'anunci recent de la convocatòria d'eleccions a l'Índia, en què Modi aspira a revalidar un tercer mandat.
La persecució de la comunitat musulmana a l'Índia s'ha fet un lloc a l'agenda internacional. Quan tot just s'acaben de convocar eleccions per al mes d'abril, continua el debat sobre la legislació discriminatòria i els actes de violència contra els seguidors de l'islam en un país de majoria hindú.
Fins a 40 persones han estat assassinades per no professar la religió oficial de l'Estat i els silencis del primer ministre, Narendra Modi, han agreujat aquesta situació, que deixa via lliure als perseguidors.
Modi ha volgut acabar amb aquest eco social perseguint Amnistia Internacional i prohibint l'emissió del reportatge de la BBC "India: The Modi Question", que li atribueix responsabilitats en tota aquesta violència. El resultat de les pròximes eleccions determinarà si continua la política de "renaixement hindú" de Modi que tant ha dividit la democràcia més gran del món.
Un mandat marcat per la violència interreligiosa
Narendra Modi va ser elegit primer ministre de l'Índia el 2014 i reelegit el 2019 i la seva trajectòria política ha estat molt lligada al nacionalisme hindú des dels seus inicis. A les acaballes del segon mandat i a punt de presentar-se de nou a les eleccions, se'l considera el polític amb més poder de la seva generació, però la seva trajectòria està envoltada de dubtes
La violència interreligiosa ha marcat els seus mandats, també quan era cap del govern de Gujarat, un estat de l'Índia occidental. Vist per Occident com un important baluard contra el domini xinès a l'Àsia, tant els Estats Units com el Regne Unit l'han volgut com a aliat fonamental. No obstant això, diverses veus l'acusen de voler deixar els musulmans de l'Índia sense drets i denuncien l'actitud del govern de Modi respecte a la minoria religiosa més gran del país.
La derogació de l'estatut especial del Caixmir, garantit per la Constitució índia, o una llei de ciutadania que molts denuncien per discriminar els musulmans han estat algunes de les seves polítiques controvertides. Des que Modi governa l'Índia, els atacs violents a musulmans per part de grups hindús han augmentat. El documental conté imatges molt crues d'aquesta violència, captada per càmeres i telèfons mòbils. El paper de la policia en alguns atacs i la impunitat amb què s'ha actuat també ha estat objecte de denúncies.
L'executiu de Modi nega qualsevol acusació de prejudicis contra els musulmans, però organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional han denunciat reiteradament les polítiques del primer ministre envers aquesta minoria religiosa.
El documental, incòmode per al govern de Narendra Modi, ha estat eliminat de diverses plataformes pel govern indi.
Fitxa tècnica:
Direcció: Sadhana Subramaniam
Producció executiva: Mike Radford
"Modi, el reportatge prohibit" ("India: The Modi Question") és una producció de la BBC Current Affairs.
#Modi3Cat