"Murs de silenci. Gran Escala 2000", un treball d'investigació sobre els vincles entre l'explotació sexual, càrrecs públics i funcionaris de l'Estat

Avui "Nits Sense Ficció" i la plataforma 3Cat estrenen aquest projecte documental de producció pròpia que deixa al descobert una xarxa de clubs on, a la dècada dels 90, era habitual explotar menors d'edat i exposa les vinculacions entre proxenetes i personatges amb certa notorietat

El 1992, dues menors d'edat van denunciar que havien estat explotades sexualment al club Gran Escala 2000 de Ventalló, a l'Alt Empordà. A partir d'aquell moment, els Mossos d'Esquadra comencen una de les seves primeres investigacions, que culmina amb la detenció d'una vintena de persones, entre elles els propietaris i alguns dels treballadors del club, però també d'alguns clients, càrrecs públics i empresaris, com l'alcalde de Vilamalla, Ferran Prat, i el regidor i exalcalde de Sant Pere Pescador, Joan Casamort.

El procés judicial, que excepcionalment es resolt amb tan sols mig any, té una certa transcendència mediàtica i se'n fan ressò la majoria de mitjans estatals. La sentència condemna els propietaris i alguns treballadors però absolt els clients perquè considera que no poden conèixer l'edat de les noies. La decisió del tribunal no és unànime. El vot particular de la única dona dels tres magistrats, que formen el tribunal, manté que les proves acrediten que els clients són coneixedors de les edats de les noies. Tot i el recurs de la fiscalia, la sentència és ferma.

 

Trenta anys després, aquest cas genera encara preguntes. Van seure a la banqueta dels acusats tots els que hi estaven implicats? Hi havia altres càrrecs públics o funcionaris de l'Estat dels quals no van transcendir els seus noms? Com es va fer el pacte de silenci entorn a l'explotació de les menors? Qui podien ser els socis del negoci més enllà de la família Fernández que actuaven com a proxenetes? Com ha estat la vida d'aquelles menors explotades sexualment? És possible superar-ho?

"Murs de silenci. Gran Escala 2000", que s'estrenarà en format de docusèrie de tres capítols a la plataforma 3Cat i en un únic capítol al "Nits Sense Ficció", s'ha gestat durant dos anys gràcies al treball d'investigació de la seva directora, Anna Teixidor, al que s'hi va sumar després un intens treball de documentació i producció per part de l'equip del "Sense ficció". El punt de partida són més de dos centenars d'entrevistes que, en alguns casos, s'han repetit al llarg del temps per verificar i contrastar els detalls de cadascun dels relats.

El documental sintetitza els obstacles amb els quals s'ha trobat la investigació periodística per aclarir les vinculacions entre els que regentaven el negoci i els càrrecs i personatges públics de l'època. La majoria dels entrevistats han declinat parlar davant de càmera però, els qui ho fan, aporten elements d'anàlisi rellevants que s'han complementat amb la recerca documental a una desena d'arxius històrics de Catalunya i Aragó.

També vol ser una eina de reparació per a les víctimes, nenes i dones, coaccionades i obligades a l'explotació sexual, que poc podien fer davant la influència política i el poder de càrrecs públics i funcionaris de l'Estat que actuaven en connivència amb el prostíbul. Cap de les menors explotades sexualment ho van dir mai públicament. Ni tan sols algunes de les seves famílies coneixen aquesta experiència de la seva vida que les va marcar per sempre.

A més, "Murs de silenci. Gran escala 2000" és el retrat d'una època, que havia deixat enrere la dictadura, però en què les connivències a l'entorn de l'explotació sexual eren habituals. En definitiva, el que vol ser és un treball periodístic que defensa els drets fonamentals d'aquelles nenes i dones que no van estar suficientment protegides, ni en aquells moments ni tampoc avui, i que directament l'espectador i el convida a reflexionar.

Anar al contingut