"Sense ficció", "Megamix brutal" i "Històries de la primària" de 3Cat, reconeguts als premis Zoom 2024
El documental "Allà on fa més mal" del "Sense ficció" ha guanyat el premi al Millor Format d'Informatius. El programa recull també una menció especial al treball "La fugida". La sèrie documental "Megamix brutal" ha estat reconeguda amb el guardó a Millor Format Cultural i Divulgatiu. Finalment, el Premi DO Catalunya al Millor Format de TV en català, que s'ha decidit per votació popular a les xarxes, ha estat per al programa "Històries de la primària".
Avui, al teatre de l'Ateneu Igualadí, s'ha celebrat la gala de lliurament de premis presentada pel periodista i presentador de l'"Atrapa'm si pots" de 3Cat Llucià Ferrer.
El premi al Millor Format d'Informatius se l'ha endut el documental "Sense ficció", "Allà on fa més mal", un treball de Laia Mestre Sopeña i Ricard Belis Garcia per a 3Cat, per "la valentia de tractar un tema difícil que ens obliga a mirar allà on fa mal, la seva capacitat d'afrontar la complexitat de trobar i donar veu a testimonis i resoldre amb l'animació la dificultat de recrear situacions extremadament dures i complexes" i que també estava nominada al Millor Format de TV per la Igualtat de Gènere. En aquesta categoria el jurat també ha volgut fer una menció especial al documental "La fugida", també del "Sense ficció" de 3Cat amb El Periódico i Ottokar i dirigit per Josep Morell Feixas, Guillem Sánchez Marín i Marc M. Sarrado, per la seva capacitat de "dimensionar la gravetat dels abusos dins l'entorn dels jesuïtes i donar veu a testimonis directes", una obra que "commou i et fa compartir el terror amb les víctimes".
El jurat ha atorgat el guardó al Millor Format Cultural i Divulgatiu a la sèrie documental "Megamix Brutal", produïda per 3Cat i RTVE en col·laboració amb Producciones del Barrio, que explora l'ascens i la caiguda de Max Music, la discogràfica que va revolucionar les pistes de ball als anys 80 i 90. El jurat ha valorat que el programa "és original i ofereix un retrat autèntic d'una època icònica" i també ha valorat que el format "té una narrativa atractiva que connecta amb tots els públics".
Com en la darrera edició, la Denominació d'Origen (DO) Catalunya, col·laboradora habitual del certamen, patrocina el Premi DO Catalunya al Millor Format de TV en català, que s'ha decidit per votació popular a les xarxes i que ha estat per al programa "Històries de la primària", de 3Cat i Incís Films i dirigida per Pol Izquierdo, un documental d'entreteniment que aposta per una narració protagonitzada per les veus dels pacients, que se succeeixen sense pausa una darrera de l'altra.
Totes aquestes produccions, i moltes altres, es troben disponibles i es poden recuperar a la plataforma 3Cat.
Els Premis Zoom de la Televisió i les Plataformes Digitals també han atorgat els Premis d'Honor 2024 a l'actor, còmic i presentador de televisió Santi Millán, llargament vinculat a diferents espais de TV3, i a la periodista i exdirectora de TV3, Mònica Terribas.
Els Premis Zoom han arribat a la seva 22a edició amb rècord d'inscrits. En concret, s'han presentat més de cent propostes audiovisuals provinents de nou països diferents, amb una especial rellevància en el camp de la ficció. La presència de 3Cat com a motor de la indústria audiovisual i de la ficció ha estat àmplia en cada una de les categories: entreteniment, informatius, programes culturals i divulgatius, esports; i ficció. La vocació de 3Cat és oferir productes i produccions de qualitat i amb vocació de servei públic.
El Zoom també ha mantingut activitats prèvies a l'entrega de premis amb les tradicionals Zoom Class. El teatre de l'Ateneu ha acollit unes classes magistrals de formats de televisió impartides per professionals del sector audiovisual on també participaran professionals i produccions d'èxit a la plataforma 3Cat, com "Nudes" o "La travessa", una manera de fer-ne partícips i apropar-los a l'audiència.
El Zoom va néixer a Igualada l'any 2003 amb l'objectiu de donar visibilitat a la ficció televisiva. De fet, va ser el primer festival de l'Estat que va apostar pel cinema creat especialment per a la petita pantalla. L'any passat la direcció del festival va decidir donar més pes als premis i va deixar de projectar els films de la Secció Oficial com s'havia fet des dels seus inicis. Amb aquest canvi, el certamen va passar de dir-se Zoom Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya a anomenar-se Premis Zoom.