TV3 i Catalunya Ràdio implicaran nens i nenes en l'edició i la realització d'informatius i programes per commemorar el Dia Mundial de la Infància
Des de dijous, 17 de novembre, fins diumenge, TV3 i Catalunya Ràdio han preparat una programació especial per commemorar el Dia Mundial de la Infància, el dia 20. Diversos nens i nenes tindran un paper actiu en l'edició, muntatge, producció, locució i participació en tertúlies d'alguns informatius i programes. Seran periodistes per un dia per explicar el món amb la seva mirada i les seves paraules.
El diumenge dia 20, dotze estudiants de secundària seran els editors del "Telenotícies vespre" de TV3 a les 21.00. Per primera vegada, les notícies i l'escaleta d'aquest informatiu s'elaboraran tot seguint les seves indicacions.
La primera col·laboració dels infants serà a l'"InfoK" de dijous, a les 19.30 pel SX3, en què dotze alumnes de primària s'encarregaran de la selecció de temes i, també, faran de presentadors.
Diumenge a les 20.00, el "Ràndom" del SX3 farà una edició especial anomenada "No callis!", en què una vintena de nens i nenes d'entre 10 i 13 anys debatran sobre temes que els afecten directament però sobre els quals, en general, no se'ls consulta.
A Catalunya Ràdio, les tertúlies d'"El matí de Catalunya Ràdio" (10.00) i "La tarda de Catalunya Ràdio" (15.15) de divendres, 19 de novembre, estaran protagonitzades per infants, que també tindran protagonisme en altres seccions d'aquests programes i en les edicions del dia del "Popap" (13.05) i del "Tot costa" (19.05).
"El suplement" de Catalunya Ràdio, dissabte a les 10.00, comptarà amb tres infants que seran "El comunista", excepcionalment amb Joel Díaz per un dia. I la secció de Pep Nogué, a les 12.30, serà sobre nutrició infantil. El "Kids XS", a les 13.05, estarà dedicat exclusivament al Dia de la Infància i, més concretament, a la salut mental; introduirà el documental "Material sensible" i donarà veu a nens i nenes ingressats a l'Hospital Sant Joan de Déu.
I diumenge, Dia Mundial de la Infància, "L'ofici d'educar" tractarà en profunditat dels pilars de la salut mental en l'inici d'"El suplement", a les 6.05. El programa de Roger Escapa també donarà l'oportunitat a quatre dels oients més joves del programa d'entrevistar l'Edu Esteve d'"Eufòria".. Nens i nenes tancaran alguns butlletins horaris. La gastronomia i la canalla seran protagonistes a "Un restaurant caníbal a Berlín". David Clupés entrevistarà al "Tot gira" Roger Quesada, un exemple de precocitat al tenis taula de només 10 anys. I "La nit dels ignorants", a partir de la 1.05, posarà el focus en "la importància d'escoltar els infants".
Pel que fa a Catalunya Música, "Set de sons" oferirà diumenge, a les 09.00, un programa especial sobre el Dia dels Drets de la Infància, posant de relleu la importància del dret a la participació en la vida artística i cultural.
TV3
"Telenotícies vespre" (20 de novembre, a les 21.00)
Dotze estudiants de secundària seran els editors convidats del "TN vespre", en l'edició del cap de setmana. L'informatiu es farà des de la seva mirada: ells proposaran idees de notícies que els redactors i càmeres de TV3 elaboraran, seguint les seves indicacions. A més, decidiran l'ordre de l'escaleta d'aquell dia, en una iniciativa inèdita fins ara a TV3. L'objectiu és visibilitzar el paper dels nens i nenes com a individus amb drets i deures, com a ciutadans actius i com a subjectes capaços de prendre decisions.
SX3
"InfoK" (17 de novembre, a les 19.30)
L'informatiu del SX3 "InfoK" tindrà una mirada 100% infantil. Dotze nens i nenes de primària participaran en la selecció de temes de l'edició especial de dijous i, a més, faran de presentadors del programa. És a dir, que ocuparan totes les posicions habituals dels periodistes. A diferència del TN de diumenge, aquí els nens no només assistiran al rodatge com a editors, sinó que faran les preguntes als entrevistats, els stand-ups i, si convé, hi posaran la veu en off.
"Ràndom": "No callis!" (20 de novembre, a les 20.00)
Una vintena de nens i nenes d'entre 10 i 13 anys debatran en un "Ràndom" especial sobre temes com l'horari escolar, els espais per a l'oci al seu barri o municipi o el temps lliure per al joc. Serà un debat, conduït per Maria Bouabdellah i David Its Me, amb diversos blocs temàtics escollits a partir de les propostes dels mateixos nens i nenes, membres dels Consells d'Infants d'Unicef de Mollerussa, Girona i Santa Coloma de Gramenet. Abans hauran gravat vídeos de denúncia sobre aspectes que els afecten i voldrien canviar; aquests vídeos s'emetran al llarg de la setmana a l'X3 i es publicaran també a les plataformes digitals.
Catalunya Ràdio
"El matí de Catalunya Ràdio" (18 de novembre, a les 10.05)
Tres nenes i dos nens d'entre 7 i 14 anys s'incorporaran a la tertúlia d'actualitat d'"El matí de Catalunya Ràdio", amb Laura Rosel, de les 10.05. Un dels temes principals sobre els quals reflexionaran serà el canvi climàtic, coincidint amb el final de la COP27.
"Popap" (18 de novembre, a les 13.05)
Mariola Dinarès entrevistarà al "Popap" Laia Pibernat, coautora de "La bici de la Lola", un àlbum il·lustrat que aborda l'abús sexual infantil. A l'espai de Jaume Borja sobre grups de WhatsApp reuneix en un grup quatre persones que no es coneixen però tenen alguna cosa en comú, aquest dia hi haurà nens i nenes que comparteixen una afició o són seguidors d'un personatge i es veuran a l'estudi per primera vegada. A "La llista efímera", Joan Arenyes escollirà deu cançons per a nens i nenes. Finalment, a "La consulta de 2/4" la pregunta serà: "Controles amb el mòbil la ubicació dels teus fills?".
"La tarda de Catalunya Ràdio" (18 de novembre, a les 15.15)
Tres nens i nenes participaran en la tertúlia d'actualitat de "La tarda de Catalunya Ràdio", tot afegint-se als tertulians habituals. A partir de les 16.00, també s'incorporaran dos infants a la secció de tele, on seran els encarregats de fer crítica televisiva de dos programes del nou SX3: un de la sèrie d'"El detectiu Conan" i l'altre, del "Joc de cartes". I l'espai d'humor "Notícies de veritat" i "L'última i marxem!" també comptaran amb la participació de dos nens o nenes a cada espai.
"Tot costa" (18 de novembre, a les 19.05)
La frase inicial del "Tot costa", la que obre el tema principal del dia, la farà un infant. El programa també obrirà un contestador infantil durant les dues hores d'emissió per a respondre la pregunta: "Quin és el vostre jugador preferit del Mundial?".
"El suplement" (19 i 20 de novembre, a les 11.00)
Dissabte, a partir de les 11.00, tres nens o nenes seran a l'estudi 1 de Catalunya Ràdio per participar a la secció "El comunista" d'"El suplement", que tornarà a comptar per un dia amb Joel Díaz. Tots junts respondran les preguntes dels oients i descobriran qui és el personatge misteriós. I, a les 12.30, Pep Nogué parlarà amb una experta en nutrició infantil sobre menús infantils, desmitificant els menús de macarrons i carn arrebossada. Debatran si cal que als restaurants n'hi hagi d'específics, si han de ser bàsics o no, com han de ser els menús dels menjadors escolars, quin menjar és més saludable a casa en funció de l'edat, o els bons hàbits d'alimentació per als més petits. Diumenge, Roger Escapa reunirà quatre dels oients més joves del programa, que entrevistaran l'Edu Esteve d'"Eufòria".
"Kids XS" (19 de novembre, a les 13.05)
En un "Kids XS" dedicat a la salut mental, Txell Bonet i Pau Guillamet entrevistaran Mireia Plans, fotògrafa, i Lluís Escala, psicòleg, sobre el documental acabat d'estrenar "Material sensible", que retrata el procés artístic de superació mitjançant la fotografia de víctimes d'abusos sexuals en la infància. La Lyona farà una reflexió de com l'afecte físic és essencial per a un desenvolupament emocional sa i és un antídot contra les malalties mentals en la vida adulta. Mon Mas explicarà una de les seves narracions orals, "Fuig, bèstia", que apropa la salut mental al públic infantil. I, a la secció "Tal com raja", Alba Carreres anirà a l'Hospital Sant Joan de Déu per parlar amb nens i nenes que hi estan ara mateix ingressats, per preguntar-los què els fa estar contents i què els agrada més a la vida.
"L'ofici d'educar" ("El suplement") (20 de novembre, a les 6.05)
Els pilars de la salut mental en la infància centraran "L'ofici d'educar" de la setmana. Un tema cabdal atès que s'han disparat les consultes sobre salut mental infantil: malestars i violències, i els recursos es mostren desbordats per atendre-les. Segons un estudi de l'Hospital del Mar, un trauma psicològic durant la infància triplica el risc de desenvolupar un trastorn mental greu en l'adult. En parlaran Montse Dolz, cap de l'Àrea de Salut Mental de l'Hospital Sant Joan de Déu; Gemma Garcia, presidenta de la Unió Catalana de Centres d'Atenció Precoç; Verónica Antón, psicòloga sanitària, directora de Senda, centre d'acompanyament familiar i educació viva, i Cristina Gutiérrez, fundadora del projecte d'educació emocional La Granja Ability Training Center.
Butlletins horaris (20 de novembre)
Alguns del butlletins horaris de diumenge es tancaran amb la intervenció de nens i nenes que explicaran quina és la notícia que els agradaria sentir als serveis informatius de Catalunya Ràdio.
"Un restaurant caníbal a Berlín" (20 de novembre, a les 13.30)
L'edició d'aquesta setmana d'"Un restaurant caníbal a Berlín" celebrarà el Dia Mundial de la Infància parlant de nens i menjar. Principalment, als espais de Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, que parlarà d'educar els nens i nenes a taula, i de Cristina Caparrós, armadora de la Barceloneta, que parlarà de per què als nens i nenes els costa menjar peix. El programa també farà una trucada a en Max, de 8 anys, que confessarà que li agrada cuinar a casa i explicarà com fa els seus cigrons amb bacallà.
"Tot gira" (20 de novembre, a les 16.05)
La cobertura de la jornada esportiva del diumenge al "Tot gira" inclourà una conversa amb Roger Quesada, un nen de 10 anys que juga a tenis taula amb el Borges i és un dels noms propis d'aquesta disciplina en la seva categoria a escala mundial. Un bon exemple de precocitat i, alhora, de competitivitat.
"La nit dels ignorants 3.0": "La importància d'escoltar els infants" (20 de novembre, a la 1.05)
Les preguntes del dia a "La nit dels ignorants 3.0" seran les següents: "Escolteu prou els vostres nens i nenes?", "Per què és important fer-ho?", "De quina manera es percep que un nen o nena ha estat escoltat quan es fa adult?", en una entrevista a l'especialista en pedagogia Jordi Nomen. Durant el programa es podrà sentir el testimoni de nens i nenes a través de notes de veu. Explicaran què volen ser quan siguin grans i demanaran en què els poden ajudar els ignorants a fer-ho possible. També podran fer les preguntes que els inquietin, de la mateixa manera que els oients habituals del programa.
Catalunya Música
"Set de sons": "Art i cultura: el dret que n'aconsegueix d'altres" (20 de novembre, a la 09.00)
A través de les experiències d'Eulàlia Rivera, codirectora del Festival El Petit; Ester Bonal, directora de Xamfrà-Centre de música i escena, i Pablo Persico, director d'Integrasons, "Set de sons" reflexiona i explora, en el Dia Universal dels Drets dels Infants, els beneficis socials i personals d'exercir aquests drets a través de l'art i la cultura. A més, les seccions didàctiques i el repertori musical del programa giren a l'entorn de formacions musicals integrades per infants i joves.
SX3.cat
S3.cat
X3.cat
tv3.cat/telenoticies/tn-cap-de-setmana
tv3.cat/sx3/infok
tv3.cat/sx3/random
catradio.cat/mati
catradio.cat/popap
catradio.cat/la-tarda-de-catalunya-radio
catradio.cat/tot-costa
catradio.cat/el-suplement
catradio.cat/kidsxs
catradio.cat/lofici-deducar
catradio.cat/restaurant-canibal
catradio.cat/totgira
catradio.cat/la-nit-dels-ignorants
catmusica.cat
catmusica.cat/set-de-sons
#DiaInfànciaTV3CatRàdio
#PeriodistesPerUnDia