Diumenge, a les 21.55
26/06/2017 - 12.53 Actualitzat 28/06/2017 - 16.45
Trobar un pis de lloguer per sota de 700 €, a Barcelona, s'ha convertit en una missió impossible. Sobretot als barris més cèntrics. Hi ha poca oferta i la demanda és molt alta. "Barcelona és una de les ciutats amb més qualitat de vida d'Europa. Estem a la Champions del que és la demanda internacional", afirma el director de la divisió de lloguer de la immobiliària de luxe Engel & Völkers, "i pel client estranger el lloguer a Barcelona és barat". "El límit serà la capacitat adquisitiva de l'inquilí", observa Joan Ollé, president del Col·legi d'API de Barcelona, i suggereix que qui busqui un lloguer raonable haurà d'ampliar el seu radi de recerca, "Barcelona arriba des de Vic fins a Collbató i fins a Cubelles. I quan la gent s'hagi acostumat a agafar el transport públic, estaran contents de viure-hi."
La lògica del mercat xoca frontalment amb els interessos dels veïns que estan de lloguer. Al barri de Sant Antoni la plataforma Fem Sant Antoni va néixer per denunciar la pressió del turisme. La sorpresa ha estat que els veïns ara els demanen ajuda perquè no poden pagar el lloguer que els exigeixen per renovar el contracte. Al Poblenou, l'Ángela, que treballa al mercat del barri, ho experimenta en la pròpia pell. Paga 600 € per un pis de 90 m2 prop de la feina. Se li acaba el contracte i el propietari en vol cobrar 1.000. Amb un sou mileurista, per ella és un lloguer inassumible. Ja busca pis, però al Poblenou no hi troba res.
L'Ajuntament, per la seva banda, intenta pal·liar una situació desesperada per a molts llogaters. La ciutat ha reforçat les inspeccions de pisos turístics il·legals per forçar els propietaris que els retornin al lloguer tradicional. També s'ha engegat un cens de pisos buits. Als propietaris se'ls ofereix un paquet d'ajudes per animar-los a posar preus raonables. El problema de fons és l'escassedat del parc municipal de vivenda, que a Barcelona és d'un 1,5%. Un percentatge insignificant, sobretot si es compara amb ciutats com Viena, on el 30% de l'habitatge és municipal i es lloga a preus raonables.
La transformació de la ciutat continua imparable. L'edifici del carrer Parlament, 1-3, aviat el reformaran tot sencer. Al desembre una immobiliària va comprar tot el bloc i no pensa renovar el contracte als antics llogaters. Tot és legal, però pels actuals inquilins la sentència és clara: hauran de marxar. "Estan eliminant les comunitats i el teixit social amb aquestes estratègies. És mot trist.", denuncien. "Aquesta serà una altra Barcelona", afegeixen, "potser es convertirà en un bombó amb un llaç rosa, però nosaltres en aquesta Barcelona ja no hi volem ser, no és la nostra."