"20.000 especies de abejas"
"20.000 especies de abejas"
Sis pel·lícules a la secció oficial del festival

9 produccions amb participació de TV3, al Festival de Màlaga

TV3 tindrà 9 produccions participades en aquesta nova edició del festival malagueny. Dins la secció oficial a concurs es troben "20.000 especies de abejas", "Els encantats", "Las buenas compañías", "Sica", "Unicorns" i "Upon Entry".

"20.000 especies de abejas", "Els encantats", "Las buenas compañías", "Sica", "Unicorns" i "Upon Entry", són les sis pel·lícules que competiran en la secció oficial de Màlaga d'aquest any. En total, 9 produccions participades per TV3 han estat seleccionades en la 26a edició del festival, que es farà del 10 al 19 de març.

A Málaga Premiere secció oficial fora de concurs, en una projecció especial de Cinema Cocina hi ha "Esperando a Dalí". A la secció Documentals, en projeccions especials, es podrà veure "Unzué. L'últim equip del Juancar", un treball del Departament d'Esports de TV3. I, finalment, a la secció Cine per a la infància es projectarà "Hanna i els monstres". També es projectarà "El ventre del mar" com a homenatge a Agustí Villaronga.

 

Secció oficial a concurs 

"20.000 especies de abejas" és el primer llargmetratge escrit i dirigit per Estibaliz Urresola Solaguren, amb la participació de TV3. El film ha tingut la seva estrena mundial a la Secció Oficial del Festival Internacional de Cinema de Berlín i ha estat la primera vegada que una cineasta espanyola hi estrena la seva òpera prima.

El càsting està encapçalat per la jove Sofía Otero (guanyadorea de l'Os de Plata a la millor interpretació femenina a la Berlinale), Patricia López Arnaiz (guanyadora del Premi Goya a la millor interpretació femenina per "Ane"), Ane Gabarain ("Pàtria"), Itziar Lazkano ("Estoy vivo"), Martxelo Rubio ("Maixabel"), Sara Cózar ("Erlauntza"), Miguel Garcés ("Intimidad"), UnaxHayden ("Irati") i AndereGarabieta.  

Cocó, de vuit anys, no encaixa amb les expectatives de la resta i no entén per què. Tots al seu voltant insisteixen a anomenar-lo Aitor, però no es reconeix en aquest nom ni en la mirada dels altres. Aquest estiu que canviarà les seves vides obligarà aquestes dones de tres generacions molt diferents a enfrontar-se als dubtes i els temors. I, sobretot, a Ane a ser per fi honesta amb si mateixa.  

Rodada en castellà, eusquera i francès amb una durada de 125 minuts, "20.000 especies de abejas" està escrita i dirigida per Estibaliz Urresola Solaguren. La pel·lícula està produïda per l'empresa biscaïna Gariza Films (Nora, Akelarre, Cordes) la catalana Inicia Films ("Estiu 1993", "Las Niñas") i amb la producció associada de la basca, Sirimiri Films ("Polvo somos", "Cuerdas"), té el finançament de l'ICAA amb la participació d'EITB, RTVE, Movistar Plus+, TV3, Govern Basc, Diputació Foral d'Àlaba; la col·laboració Diputació Foral de Bizkaia, i finançament d'Ebaki.

Sofia Otero a '20.000 especies de abejas'
Sofía Otero a "20.000 especies de abejas"

"Els encantats",  d'Elena Trapé i coproducció de TV3, està protagonitzada per Laia Costa (recent guanyadora del Goya a la millor actriu protagonista per "CincoLobitos" i que els espectadors de TV3 recorden pel seu paper a "Polseres vermelles"). Pep Cruz, Aina Clotet, Dani Pérez Prada i la debutant Ainara Elejalde completen el repartiment.  

Després de la recent separació, Irene s'enfronta per primera vegada a l'absència de la seva filla de quatre anys, que està passant uns dies amb el seu pare. Incapaç d'adaptar-se a aquesta nova realitat, decideix viatjar a un petit poble del Pirineu català on té una casa, buscant recuperar la seguretat i la calma que sent que fa temps que ha perdut. Però el lloc, que en el passat va ser tan familiar, es presenta a poc a poc tan aclaparador com la seva nova vida i l'acabarà forçant a deixar de fugir per enfrontar-se a les pors.  

És una producció de ComingSoon Films, A Contracorrent Films i Encantats Films AIE. Té la participació de RTVE i TV3 i amb el suport d'ICAA i ICEC.

Elena Trapé, directora d''Els encantats'
Elena Trapé, directora d'"Els encantats"

"Las buenas compañías" és una pel·lícula dirigida per Sílvia Munt, coescrita juntament amb Jorge Gil Munarriz, protagonitzada per Alícia Falcó ("Cuéntame cómo pasó"), Itziar Ituño ("La casa de papel") i Elena Tarrats ("Vida perfecta") i amb la participació de TV3. 

La pel·lícula, inspirada en fets reals, narra la història d'un grup de dones d'Errenteria (Guipúscoa) que en la dècada dels 70-80 es van dedicar a lluitar pels drets de la dona i traslladar dones a França per donar-los un avortament digne. Una història de sororitat entre dones, en què també intervenen la guanyadora del Goya a millor actriu revelació María Cerezuela ("Maixabel"), Ainhoa Santamaría ("Mientrasdure la guerra") o Itziar Aizpuru ("Loreak"), entre d'altres.  

És una producció hispanofrancesa entre Irusoin ("La trinchera infinita"), Oberon Media ("Los girasoles silvestres" i "En la frontera"), en coproducció amb Manny Films i La FidèleProduction. Té el finançament de l'ICAA, l'ICEC i el govern basc, i la participació de RTVE, EITB i TV3. Filmax estrenarà en cinemes la pel·lícula al 2023.   

Alicia Falcó, Itziar Ituño i >Elena Tarrats a 'Las buenas compañias'
Alicia Falcó, Itziar Ituño i Elena Tarrats a "Las buenas compañias"

"Sica", el primer llargmetratge de ficció de Carla Subirana és un "coming-of-age" que explica la recerca que porta a terme una noia de 14 anys, obsessionada que el mar retorni el cos del seu pare després d'un naufragi.Té la participació de TV3.  El film està protagonitzat per la jove Thais García Blanco, a qui acompanyen Núria Prims ("Incerta glòria") i els també debutants Marco Antonio FloridoAñón, María Villaverde Ameijeiras i LoisSoaxe ("Los lunes al sol"), i s'ha pogut veure en la recent edició de la Berlinale.

"Sica" és una producció d'Alba Sotorra, Miramemira,Zuzú Cinema, Amorambre Films i FilmmarketFund. Té, a més, el suport de l'ICEC - Generalitat de Catalunya, AGADIC - Xunta de Galícia, l'ICAA - Ministeri de Cultura, TVE, CRTVG, TV3 i Creative Europe MEDIA Program.  

Thais García Blanco i Núria Prim protagonitzen 'Sica'
Thais García Blanco i Núria Prim protagonitzen "Sica"

"Upon Entry", l'òpera prima dels cineastes Alejandro Rojas & Juan Sebastián Vásquez, amb la participació de TV3, està protagonitzada per Alberto Ammann ("La nit més llarga"; "Narcos") i Bruna Cusí ("Estiu 1993"; "Incerta glòria"). Ben Temple ("Ningú vol la nit"; "En el corredor de la muerte") i Laura Gómez ("Orange is the new black") formen part del seu atractiu repartiment internacional. 

Diego, urbanista veneçolà, i Elena, ballarina contemporània de Barcelona, es traslladen als Estats Units amb els seus visats aprovats per començar una nova vida. La seva intenció és impulsar les seves carreres professionals i formar una família a "la terra de les oportunitats". Però, en entrar a la zona d'immigració de l'aeroport de Nova York, són conduïts a la sala d'inspecció secundària, on seran sotmesos pels agents Vásquez i Barrett a un desagradable procés d'inspecció. 

És una producció de Zabriskie Films ("Callback", "El practicante"), Basque Films ("El hoyo") i Sygnatia ("Los demonios de la sangre", "The Monkey"), que ha tingut el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals, la Comunitat de Madrid, el govern basc, el programa MEDIA d'Europa Creativa i la participació de TV3. La pel·lícula està produïda per Carles Torras, Carlos Juárez, Xosé Zapata, Sergio Adrià i Alba Sotorra ("El Retorn: la vida després de l'Isis"). 

'Upon entry', un film sobre l'immigració amb Alberto Ammann i Bruna Cusì
"Upon entry", un film sobre l'immigració amb Alberto Ammann i Bruna Cusì

"Unicornis" és el primer llargmetratge d'Àlex Lora, produït per Inicia Films ("Las niñas", "Uno para todos", "Estiu 1993") i Jaibo Films ("Espíritu Sagrado"). Té un repartiment del film coral: encapçalat per Greta Fernández, l'acompanyen Elena Martín, Alejandro Pau, Nora Navas, Pablo Molinero i Lídia Casanova, entre d'altres. 

L'Isa ho té tot. És intel·ligent, guapa, jove, espontània i segura de si mateixa. Feminista i poliamorosa, defensa la seva vida amb dents i ungles. Quan el Guillem li proposa que siguin una parella monògama, l'Isa no està segura de voler canviar la seva manera de viure. Davant d'aquesta indecisió, el Guillem decideix trencar la relació i l'Isa ha de tornar a casa de la seva mare. 

"Unicornis" és una producció d'Inicia Films i Jaibo Films, amb la participació de TV3, que es preveu que s'estreni als cinemes l'any 2022, distribuïda per Filmax. 

'Unicornis', el primer llargmetratge d'Àlex Lora
"Unicornis", el primer llargmetratge d'Àlex Lora

 

Málaga Premiere Secció oficial fora de concurs  

"Esperando a Dalí" és un llargmetratge, amb la participació de TV3, escrit i dirigit per David Pujol. La cinta trasllada l'espectador al Cadaqués dels anys 70, on Salvador Dalí hi tenia la casa i el poble es va contagiar del surrealisme que impregnava l'obra del pintor. 

A l'Espanya del 1974 dos germans, Fernando i Alberto (Iván Massagué i Pol López), cuiners del millor restaurant francès de Barcelona, fugen a Cadaqués per les implicacions polítiques d'un ells. Un cop allà coneixen el Jules (José García), un caòtic i carismàtic propietari d'un xiringuito de platja anomenat Surreal i els contracta. Allà els farà compartir la seva obsessió per Salvador Dalí. Aquesta admiració desmesurada del Jules conduirà els dos germans a surrealistes aventures on aprendran a estimar, treballar... a viure. 

"Esperando a Dalí" està produïda per Fishcorb Films iArlong Productions amb la participació de TV3.

'José García, Iván Massagué i Pol López encapçalen el repartiment d''Esperando a Dalí'
José García, Iván Massagué i Pol López encapçalen el repartiment d'"Esperando a Dalí"

 

Secció Documentals

Des de fa dos anys, TV3 està preparant un documental sobre la lluita de Juan Carlos Unzué contra l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Un equip del Departament d'Esports format per Xavi Torres, Santi Padró i Jesús Muñoz està fent un seguiment del seu dia a dia des del 18 de juny del 2020, quan l'exentrenador del FC Barcelona va fer públic que patia la malaltia. Aquell dia el Juan Carlos va canviar el sentit de la seva vida i la va focalitzar en dos grans objectius: donar la màxima visibilitat a aquesta malaltia minoritària i, sobretot, aconseguir recaptar la quantitat de diners més gran possible per dedicar-los a la investigació d'una malaltia gairebé invisible i que actualment té una esperança de vida entre quatre i sis anys. 

Es veurà com el Juan Carlos ha hagut d'abandonar la feina i canviar de casa, un habitatge unifamiliar de tres plantes per un altre d'un sol pis, i com ha abandonat la pràctica de dues de les seves grans passions: ha canviat la bicicleta de carretera per la cadira de rodes i el volant del cotxe pel seient del copilot. 

'Unzué. L'últim equip del Juancar', la lluita de l'exfutbolista Juan Carlos Unzué, afectat d'ELA
"Unzué. L'últim equip del Juancar", la lluita de l'exfutbolista Juan Carlos Unzué, afectat d'ELA

 

Secció Cine 

La pel·lícula d'animació de Lorena Ares "Hanna i els monstres", amb la participació de TV3, es projectarà al Festival de Màlaga en dues sessions adreçades al públic infantil.  

La Hanna és una nena encantadora que té passió pels monstres. Un dia aconsegueix viatjar fins al poble on viuen: Monsterville. Allà descobreix que són éssers que temen els humans, amb moltes pors i complexos. Però no tots els monstres estan d'acord que una humana es passegi pel seu món i intentaran utilitzar la nena per tancar definitivament qualsevol contacte amb l'exterior, amb el risc que la Hanna s'hi quedi atrapada per sempre... 

'Hanna i els monstres'
"Hanna i els monstres"

Homenatge a Agustí Villaronga

Es projectarà "El ventre del mar", amb la participació de TV3, en homenatge al director Agustí Villaronga que va morir el 22 de gener als 69 anys. En la 24a edició d'aquest festival el film va aglutinar sis guardons, entre els quals la Bisnaga d'Or a millor pel·lícula espanyola i millor actor per a Roger Casamajor.

 

 

 

Anar al contingut