Catalans arreu del món

TV3 estrena la nova temporada d'"Afers exteriors"

Aquest dijous s'han presentat a la T1 de l'aeroport de Barcelona els nous capítols del programa, en què Miquel Calçada torna a viatjar arreu del món per trobar-se amb catalans que opinen sobre la realitat que els envolta.

L'aeroport de Barcelona, concretament el vial de sortides de la Terminal 1, ha estat el metafòric escenari triat per presentar aquest dijous la sisena temporada d'"Afers exteriors". Després de cinc anys d'absència el programa torna ple de novetats però sense deixar de banda la seva essència: veure què fan els catalans a diferents indrets del món.

A l'aeroport s'hi han reunit Jordi Serra, cap de Continguts i Programes de TV3; Miquel Garcia, cap de Documentals i Nous Formats de TV3, i Miquel Calçada, director i presentador del programa, per explicar-nos-en les claus.

Per Jordi Serra, "la tornada de Miquel Calçada a TV3 és un gran esdeveniment i per aquesta raó s'ha fet tot el possible per recuperar l'"Afers Exteriors".
 
Aquesta nova etapa és tot un repte, ja que la cinquena temporada va tenir una mitjana de 713.000 espectadors i un 23,3% de quota de pantalla. L'"Afers Exteriors" va ser un format pioner quan va començar la seva història l'any 2002, i va ser copiat per molts altres. Per això, segons Miquel Garcia "és una gran notícia tornar a tenir-lo en pantalla, pel format, per les novetats introduïdes i pel carisma del seu presentador".
 
Miquel Calçada explica que "el repte era considerable. No ens podíem repetir i aquesta ha estat una de les missions. Per això l'evolució del programa era una prioritat". En els nous capítols, "el canvi és notori, volem seguir coneixent la situació del catalans als llocs on hem estat, però hem volgut anar més enllà, conèixer la realitat del país, analitzar els conflictes que hi ha, siguin polítics i territorials, com pot ser el cas de Xipre, Escòcia, Israel o Gibraltar; conflictes sentimentals, com el capítol que es va fer a Sicília, o conflictes bèl·lics, com és el cas de l'Afganistan. I tot això sense perdre de vista els tres eixos fonamentals d'un producte audiovisual, que són: entretenir, divulgar i formar".
 
Miquel Calçada també ha explicat que, entre els canvis, hi ha el fet que tres d'aquests capítols s'han enregistrat a diferents indrets, perquè "s'ha volgut fer una anàlisi més profunda i des d'una perspectiva global i sense complexos de temes d'actualitat, com pot ser l'economia mundial o el sentit de la Unió Europea. Aquests programes tindran la col·laboració d'experts en cada un dels temes, que és una de les grans novetats d'aquesta temporada". 
  
La resta de capítols continuarà mostrant les vivències de catalans que viuen a l'estranger, però s'ha fet una feina prèvia perquè tots ells siguin gent amb discurs. Per Calçada, "els dos països que més m'han marcat de tots els que hem visitat han estat Afganistan, que porta més de quaranta anys de conflictes bèl·lics, i el Pakistan, on vam entrevistar una monja que ens va poder explicar molt bé el seu paper com a religiosa catòlica en un país musulmà" També ha explicat "que el fet d'haver viscut dos anys fora fa que et canviï la visió, ja que el xoc cultural es nota molt. Per això aquest vegada he pogut entendre millor els catalans que hem anat coneixent als diferents indrets".
 
També ha afegit "que en el moment que estem vivint d'efervescència política i nacional, cal que tinguem una mirada pròpia cap al món, i això és el que hem volgut fer en aquests nous capítols". Miquel Calçada ha confessat que estar molt content del resultat:"no hi trobo a faltar res perquè hem pogut fer tot el que ens hem plantejat".
 
Calçada ha volgut agrair la feina del seu equip, amb el qual han estat sis mesos viatjant per gravar la nova temporada, i també ha expressat el seu agraïment a la direcció de TV3 per "la confiança d'oferir-nos tornar amb l'"Afers Exteriors".

Aquí podeu veure una mostra del què ens espera en aquesta nova temporada del programa:


Primer capítol: Afganistan

En el primer programa, sabrem com és el dia a dia en un país que fa més de trenta anys que viu en guerra, on queda molt per fer, però on cada petit pas és un gran salt.

Gràcies a Amador Guallar entrem en una de les bases militars de l'OTAN on hi viuen més de mil soldats. Acompanyem la periodista Mònica Bernabé a un palau dels monarques afganesos destruït a Kabul. El periodista Sergi Altadill ens descobreix un centre per a persones amputades i reflexionem amb Jordi Benaiges, consultor de Salut Pública de la Unió Europea, d'un país on 8 de cada 10 persones malviuen al camp i 2 de cada 10 malviuen a la ciutat.
Anar al contingut