"Armugán", rep dos premis en el Tallinn Black Nights Film Festival
La pel·lícula amb participació de TV3 "Armugán, el último acabador", del director i guionista Jo Sol ("El taxista ful", "Fake Orgasm", "Vivir y otras ficciones") va rebre divendres el premi Ecumènic del Jurat de la 24a edició del Tallinn Black Nights Festival, i el compositor Juanjo Javierre va obtenir el guardó a millor banda sonora. La cinta es va estrenar mundialment el 23 de novembre a Estònia i arribarà als cinemes el 2021.
La pel·lícula, rodada en blanc i negre i amb diàlegs en llengua aragonesa, busca recuperar la saviesa comunitària que va mantenir viva l'activitat dels "acabadors", persones que acompanyaven en el trànsit entre la vida i la mort i que formaven part de moltes cultures i pobles mediterranis.
"'Armugán' interpel·la la tendència de les societats actuals a mantenir la fragilitat de la vida i la seva naturalesa transitòria el més allunyada possible de les nostres penes diàries i busca avivar el debat bioètic sobre el final de la vida". - Jo Sol
El jurat, que és un dels 15 festivals de categoria A del món, ha destacat:
"El llenguatge figuratiu nítid d''Armugan' perfora la carn com una estaca, creant, a través dels mitjans de cinema, un suggestiu equivalent sensorial a la unitat de l'ànima, l'esperit i el cos. La pel·lícula ens recorda que el debat sobre la mort no ha de ser ideològic, sinó que exigeix recordar la mort fins i tot en les nostres activitats quotidianes i també la importància de no estar sols al morir. El missatge del valor i la santedat de la vida sona fort".
Pel que fa a la banda sonora, el festival l'ha definit com "una partitura hipnòtica que complementa meravellosament l'estat d'ànim i el to de la pel·lícula, ajudant a teixir els moments poètics d'un llargmetratge fascinant".
La filmografia del director i guionista Jo Sol va des de narrativa de ficció a documentals amb un marcat caràcter polític i social. Els seus títols més destacats són "El taxista ful" (2005), "Fake Orgasm" (2010) i "Vivir y otras ficciones" (2016), totes seleccionades i premiades en festivals de cinema com Sant Sebastià, Locarno, Göteborg, Munic, Istanbul, Sao Paulo o Buenos Aires, entre d'altres.
El compositor Juanjo Javierre és conegut pels seus treballs a la banda Els Mestissos i la seva posterior trajectòria com a compositor de les comèdies "Fuera de carta", "Que se mueran los feos" i "Villaviciosa de al lado". A més, està considerat com un dels pioners de la dance music a Espanya per projectes com Soul Mondo i Nu Tempo. La banda sonora d'"Armugan" ha estat creada a partir del so d'un instrument inventat, una flauta construïda amb una ploma d'ala de voltor, inspirada en les flautes d'os de voltor que encara avui utilitzen alguns pastors.
Armugan està interpretat per l'actor i ballarí de dansa inclusiva Íñigo Martínez Sagastizabal, i Gonzalo Cunill interpreta el seu company Anchel. Íñigo Martínez Sagastizabal va protagonitzar la sèrie "Trèvols de 4 fulles", de Betevé, (premi Zapping a la qualitat televisiva 2018 com a millor programa de televisió local) i la seva carrera artística conflueix amb el seu activisme en favor dels drets de les persones amb diversitat funcional i intel·lectual.
El contrapès al personatge d'Armugan el dona Ánchel, encarnat per Gonzalo Cunill ("El Perfume", "Cargo", "The Deal", "Abuela de Verano", "Bandolera", "La Señora", 'Merlí: Sapere Aude'). Cunill és actor de cinema, televisió i teatre, i ha treballat sota la direcció de Rodrigo García, Àlex Rigola, Jan Lauwers o Gerardo Vera, entre d'altres.
El repartiment el completen les actrius Núria Prims ("Incerta Glòria", "Hache", "Historias del Kronen", "Hospital Central", "La vampira de Barcelona") i Núria Lloansí, actriu, ballarina, videoartista i performer, que del 2014 al 2018 ha format part de la companyia permanent del CDN de Montpeller, sota la direcció de Rodrigo García.
"Armugan" és una coproducció de la Bendita Produce, productora audiovisual de Daniel Vergara, d'Osca, i Leo Dolgan, de Saragossa i de Shaktimetta Produccions. Té el suport del govern d'Aragó i la Diputació Provincial de Saragossa; la participació d'Aragón Televisión i TV3; la col·laboració de la Mostra de Cinema d'Ascaso, TuHuesca, Huesca la Magia del Cine, l'Associación Oscense de Realizadores i l'Ajuntament de Boltaña i el patrocini de l'Ajuntament d'Osca.