Com afecta el coronavirus el sistema respiratori?
La pneumònia, una infecció als alvèols pulmonars, sol ser la malaltia que pateixen els contagiats per coronavirus i que complica el procés d'oxigenació de la sang. Visualment, al "Tot es mou", Pere Renom ens descobreix com el Covid-19 afecta el sistema respiratori
Per a la demostració, al plató del "Tot es mou" de TV3, Pere Renom fa servir els òrgans (els que es veuen més clarament són la tràquea, els bronquis, els cor i els pulmons) d'un porc. L'elecció no és casual, ja que es tracta de l'animal que, anatòmicament, l'aparell respiratori més semblant al dels humans.
La primera curiositat que es contempla és que els dos pulmons no són simètrics. L'esquerre és més petit perquè inclou la cavitat on s'ubica el cor, que bombeja a través dels vasos sanguinis. Ben a prop hi ha l'artèria aorta, que acumula un cabal gran de sang oxigenada que connecta directament amb el cor.
Com que no fa massa que es va fer l'extracció de les vísceres de l'animal, quan el Pere bufa per la tràquea, com si es tractés d'una pilota o un sac de gemecs, els pulmons s'inflen talment com quan inspirem. Quan expirem, deixem anar l'aire, però sempre queda un romanent als pulmons. Això fa que, quan tallem part d'un pulmó i el col·loquem sobre un pot amb aigua, floti.
Ramificació fractal
La tràquea baixa fins a l'espai que queda entre els dos pulmons i allà es divideix en dos conductes, els bronquis, un per a cada pulmó. Un cop dins, es crea l'anomenat arbre bronquial, un conjunt de ramificacions cada cop més petites que abasten tot l'òrgan i acaben en alvèols.
La manera d'estendre's en forma d'arbre (de bronquis a bronquiols i, finalment, alvèols) s'anomena fractal i no s'observa només dins dels pulmons, té altres representacions a la natura, especialment en la botànica.
Per contempar-ho visualment, el Pere talla per la meitat una colifor i, en veure'n la secció, s'observa com l'hortalissa també té un cor gruixut que, a partir de petites ramificacions (equivalents als alvèols pulmonars), es va expandint fins a agafar tot el seu volum.
Els brots de raïm que emanen del ceps també representen la ramificació de tipus fractal, tal com mostra el Pere.
Pneumònia: la malaltia que ho complica tot
Als alvèols és on es produeix l'intercanvi gasós, és a dir, l'oxigen de l'aire que hem aspirat, circula a través de les artèries (representades per convenció en blau) i, un cop rebut per l'organisme, surt a través de les venes (en aquest cas de color vermell) per l'altre costat. El Pere representa aquest procés amb un vas de precipitació.
En estat normal aquest és, de manera ben simple, el procés mitjançant el qual s'oxigena la sang a través del sistema respiratori. Què és la pneumònia, doncs?
La pneumònia és una inflamació dels alvèols provocada per un virus (en el cas que ens ocupa el Covid-19). En la demostració, el Pere recrea l'acció del virus a través de petits granets de sorra que afegeix al vas, de la mateixa manera que la inflamació provoca que el pulmó s'ompli de líquid i, el més greu, que no es produeixi correctament l'intercanvi gasós. L'efecte, visualment, es representa quan el Pere omple d'aigua el vas que equival a l'alvèol.
Respiradors
Els malalts amb pneumònia, en conseqüència, tenen dificultats per respirar, ja que no s'està produint una bona oxigenació de la sang. L'ús de retrovirals o antibiòtics pot fer remetre, en part, la inflamació, però, de vegades, no és suficient.
En aquestes circumstàncies, l'ús de respiradors mecànics insufla una oxigenació extra als pulmons i supleix la funció que han deixat de fer els alvèols al final de les terminacions de l'arbre bronquial.