Una sopa amb verdures al costat d'un bol amb caldo
Secrets, mites i veritats sobre el brou que has de saber
Cal esperar que l'aigua bulli?

Com fer brou casolà: els trucs per fer un caldo de 10

La nutricionista Júlia Farré ens revela secrets, mites i veritats sobre les propietats del brou casolà i els seus beneficis

Amb l'arribada del fred, torna la passió pels brous. Es parla molt de les seves propietats nutritives, però què hi ha de cert en tot el que se'n diu? Realment aprima, el brou depuratiu? Fins a quin punt és bo, el brou d'ossos? S'ha de treure la capa de greix del caldo tradicional?  La nutricionista Júlia Farré ens ajuda a separar mites de realitats i a entendre'n el valor nutricional. 

 

El truc clau per a un brou ric en nutrients: no esperis que l'aigua bulli

Quan coem una patata o unes bledes per menjar-les, sempre esperem que l'aigua de l'olla entri en ebullició per afegir-les-hi. Però si el que vols és fer brou, la cosa canvia: cal posar els aliments quan l'aigua encara és freda i bullir-los el màxim de temps possible. La raó? Perquè, d'aquesta manera, gairebé totes les propietats dels aliments que hi posem –menys la fibra– passaran al brou.

 

El brou depuratiu allibera impureses, però no aprima

Podem ajudar el nostre cos a depurar-se amb un bon brou? La resposta és sí. Un brou ben fet pot estimular la micció, evitar sobrecarregar el fetge amb greixos i millorar la filtració del ronyó. Però quina seria la millor recepta depurativa? El truc és escollir verdures baixes en sodi i riques en potassi. Alguns dels ingredients més efectius són l'api, el porro, el llorer, l'all, la carxofa, la ceba o el julivert. Els bullim bé i, un cop fet el brou, si volem afegir-hi una mica més de potència depurativa, n'hi ha prou amb unes gotetes de suc de llimona.  

Per cert, aquest tipus de brou allibera impureses, però és un fals mite que aprimi.

 

El brou d'ossos no millora la pell, els cabells ni les articulacions

Això no vol dir que el brou d'ossos sigui dolent, ja que té una bona qualitat nutricional. El que no hem de fer és caure en l'error de pensar que, pel fet d'estar fet al cent per cent de col·lagen, consumir-lo farà desaparèixer les nostres arrugues o que tinguem els cabells més brillants. 

"Menjar col·lagen no vol dir que el teu cos tingui més col·lagen", apunta la nutricionista. La raó és que aquesta proteïna, molt similar a la gelatina, es distribueix a l'òrgan del cos que més ho necessita.  

 

Tres consells clau per fer caldo

Caldo casolà de verdures
Quan s'ha de posar la sal? Al principi o al final? 

Treure el greix de sobre del caldo: sí o no? 

La diferència entre l'escudella tradicional i el brou és que l'escudella inclou verdures, ossos i carn, la qual cosa hi aporta greix. Segurament, més d'una vegada deus haver observat que, quan es refreda, es forma una capa de greix a la part superior. És aconsellable eliminar-la, ja que és greix saturat, ric en colesterol i, per tant, no beneficiós per a la salut.  

 

Quanta estona s'ha de bullir el caldo?

Segons la Maria Nicolau, un caldo de verdures es pot fer en només mitja hora o, com a molt, una hora. Si és un de peix, en quinze o vint minuts ja el tindràs llest! Això sí, si el fas en una olla de pressió, has de tenir en compte que t'hi estaràs una tercera part del temps total.

 

La sal, al principi o al final?

Sempre al final, quan el caldo ja està acabat. Per què? Si la posem al principi, una part de l'aigua s'evaporarà i et pot quedar massa concentrat de sal.

 

 

Així que ja ho saps! Amb aquests consells, ja pots preparar un deliciós caldo o brou per escalfar-te durant els dies freds d'hivern. Bon profit

Anar al contingut