En Sandri, a "Karakia".
En Sandri, a "Karakia".
Dilluns, a les 22.00, al 33

Cuina italiana i nigeriana, a "Karakia"

Ens acostem a la cultura i als plats típics de dues zones ben diferents: Friül (Itàlia) i Nigèria

Dilluns 12 de gener (al canal 33), a les 21.55, "Karakia" emet dos capítols.

Sandri (Friül, Itàlia)

En Sandri viu a Castellar del Vallès, on gaudeix ara d'un permís de paternitat per estar-se amb la Júnia, la seva filla. Ell i la Teresa es van conèixer a Udin, la capital del Friül, i allà els va unir la passió mútua per la filologia. Qui sap si també algun dels plats que prepara en Sandri hi va tenir alguna cosa a veure. Representen una cuina consolidada ja en el Renaixement i amb influències de la veïna Eslovènia, Alemanya i Itàlia. Amb ell aprendrem receptes com la dels "cjarsons", una pasta farcida de patata, bleda i mató; la "salviade", fulles de sàlvia arrebossades; la "gubane", unes postres farcides de fruita seca; o el "frico", una mena de truita sense ou a base de formatge i patata, el seu plat nacional.
El territori històric del Friül s'estén al nord-est d'Itàlia i agafa tota o part de les actuals províncies d'Udine, Gorizia, Pordenone, Belluno i Venezia. Antic ducat llombard a l'edat mitjana, el Friül va estar dominat des de llavors pel món germànic, la República Veneciana o l'imperi austríac. La segona meitat del segle XX molts friulans van emigrar, especialment a França, Bèlgica, Amèrica i Austràlia, llocs on han sabut mantenir la seva identitat. Actualment, el Friül, integrat a la regió autònoma Friül-Venècia Júlia, segueix lluitant per la pervivència de la llengua i la cultura pròpies en un estat, l'italià, a qui sembla costar-li invertir en les cultures regionals.


Ola i Abi, d'Ondo (Nigèria)

L'Abi i l'Ola pertanyen al poble ioruba, un dels més importants que hi ha entre la gran diversitat de cultures que hi ha a Nigèria. Ara viuen a Martorell, una ciutat industrial que recorda el creixement urbà que aquell país va tenir, la dècada dels 60, amb el descobriment del petroli. Tots dos amics han coincidit a la Universitat de Barcelona amb la idea d'ampliar el seu currículum acadèmic. No perden, però, en cap moment, la connexió amb les arrels del seu poble, situat a l'estat d'Ondo, al sud-oest de Nigèria. El pollastre, la carn de vedella i de porc, el bacallà i el verat, els igbi, que són uns cargols gegants; l'oli de palma, les llavors de meló, l'arròs, els espinacs, la farina de nyam... s'ajunten a les cassoles per construir plats de gustos intensos.

 

Anar al contingut