La Michelle i la Kiki, a "Karakia".
La Michelle i la Kiki, a "Karakia".
Dilluns, a les 21.55, al 33

Cuina jamaicana i boliviana, a "Karakia"

Ens acostem a la cultura i als plats típics de dos països ben diferents: Jamaica i Bolívia.

Dilluns 5 de gener (al canal 33) a les 21.55 "Karakia" emet dos capítols.

Michelle i Kiki (Middlesex i Surrey)

L'illa de Jamaica es divideix en tres comtats històrics que va heretar de la dominació anglesa. En general, però, els jamaicans parteixen el país en camp i ciutat. La Michelle va créixer a Mandeville, una vila rica de Middlesex, i més tard va estudiar a Kingston, Surrey, la capital del país, d'on és justament la Kiki. Tot i que la seva manera de ser i de veure les coses compta amb molts referents britànics, totes dues tenen clar que les seves arrels culturals s'endinsen a l'Àfrica. Ara viuen a Barcelona i ja parlen d'una nova identitat, la "catamaicana". De tot plegat, se'n parla en aquest capítol, que barreja a la cuina ingredients de diferents orígens, com en la salsa "jerk", per adobar la carn, o en un plat de bacallà salat amb "ackees", que és una fruita africana. D'altres, com el "Christmas pudding", amaguen una tradició ben curiosa..

Maria Patricia, de Chuquisaca (Bolívia)

Quan la María Patricia va observar la lluna des de Catalunya, es va adonar que el creixent i el minvant es veien de manera diferent que a Chuquisaca, la regió boliviana d'on ha vingut, al sud de l'equador terrestre. Allà, amb més lògica que aquí, la lluna "dibuixa" una 'C' quan creix i una 'D' quan decreix. Aquest fet pot considerar-se una anècdota curiosa i prou, però hi ha altres factors geogràfics que sí que tenen conseqüències en la vida quotidiana, especialment a la cuina. L'altiplà andí on hi ha la seva ciutat, Sucre, capital de Bolívia, es troba a uns 2.800 metres d'alçada. Allà, la pressió atmosfèrica fa que l'aigua bulli a menys temperatura i els temps de cocció s'allarguen, gairebé, el doble que aquí. És el que passa cuinant els chuños: fins a 8 hores al foc!

Anar al contingut