Amanida de pa amb arengades i peres al vi
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Xixo Castaño
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Menys d'una hora
- Restaurant: Malena, Gimenells (Segrià)
- Dieta: Sense lactosa
INGREDIENTS
- Per a 4 persones:
- 2 arengades
- 300 g de pa del dia anterior
- 2 peres conference
- 1/4 l de vi negre Costers del Segre
- 100 g de sucre
- 1 taronja (la pell)
- 1 llimona (la pell)
- 1 branca de canyella
- sal
- oli d'oliva
- vinagre
- barreja d'enciams
- caviar d'arengada
PREPARACIÓ
Per començar, poseu les arengades a dessalar durant 6 hores, netegeu-les, filetegeu-les, traieu-los les espines i reserveu-les.
Per fer les peres al vi, peleu les peres, traieu-los el cor, talleu-les a quarts i poseu-les a bullir en un cassó amb el vi. Mentrestant, talleu la pell de la taronja i de la llimona, afegiu-les al cassó de les peres, juntament amb la canyella i el sucre, i deixeu-ho reduir i caramel·litzar tot junt durant uns 10, 15 minuts.
A continuació, traieu la crosta del pa, talleu-lo en porcions rectangulars i feu-ne llesques de 2 mm de gruix. Tot seguit, feu els entrepans, posant una arengada entre dues llesques, premseu-ho bé amb la mà i fregiu-ho en una paella al foc, amb molt poc oli, fins que quedi cruixent.
Finalment, feu una vinagreta amb l'oli d'oliva, la sal i el vinagre.
I ja per acabar, emplateu la barreja d'enciams, poseu-hi al damunt les peres al vi, salseu els enciams amb el vi caramel·litzat de la cocció, col·loqueu-hi l'entrepà al cim, amaniu-ho tot amb la vinagreta i guarniu el plat amb una mica de caviar d'arengada.
Per fer les peres al vi, peleu les peres, traieu-los el cor, talleu-les a quarts i poseu-les a bullir en un cassó amb el vi. Mentrestant, talleu la pell de la taronja i de la llimona, afegiu-les al cassó de les peres, juntament amb la canyella i el sucre, i deixeu-ho reduir i caramel·litzar tot junt durant uns 10, 15 minuts.
A continuació, traieu la crosta del pa, talleu-lo en porcions rectangulars i feu-ne llesques de 2 mm de gruix. Tot seguit, feu els entrepans, posant una arengada entre dues llesques, premseu-ho bé amb la mà i fregiu-ho en una paella al foc, amb molt poc oli, fins que quedi cruixent.
Finalment, feu una vinagreta amb l'oli d'oliva, la sal i el vinagre.
I ja per acabar, emplateu la barreja d'enciams, poseu-hi al damunt les peres al vi, salseu els enciams amb el vi caramel·litzat de la cocció, col·loqueu-hi l'entrepà al cim, amaniu-ho tot amb la vinagreta i guarniu el plat amb una mica de caviar d'arengada.