Amanida de verat
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
El verat és un peix blau que, com a tal, conté àcids grassos omega-3, un greix essencial per afavorir la salut cardiovascular.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
2 verats
500 g de sal
500 g de sucre
3 cebes tendres
3 calçots
1 pastanaga
1 endívia petita
Mig manat d'espàrrecs verds
Un quart d'escarola
2 llimones
200 ml oli OVE
80 ml vinagre de poma
50 ml vi ranci
2 claus d'olor
2 grans d'all
6 boles de mix de pebres
Oli OVE
Pebre negre
Sal
PREPARACIÓ
- Comencem l'amanida curant el verat. En un bol barregem 500 g de sucre i 500 g de sal. Ratllem al bol la pell de 2 llimones. Reservem les llimones per utilitzar-les més tard.
- Agafem de la nevera els lloms de 2 verats nets i desespinats que haurem congelat durant 72 hores, i descongelat durant tota una nit.
- En un recipient rectangular que tingui tapa hi posem una base de barreja de sal i sucre, els lloms de verat a sobre i ho cobrim amb la resta de la barreja. Ho tapem i ho guardem a la nevera durant 1 hora.
- Preparem els vegetals per fer un escabetx. Pelem i tallem 3 cebes tendres a juliana. Netegem i tallem en tres trossos 3 calçots. Fem el mateix amb mig manat d'espàrrecs verds. Tallem una endívia a rodelles i una pastanaga pelada, a bastonets.
- Posem una cassola al foc amb una mica d'oli. Mentre s'escalfa, pelem i tallem al llarg 2 grans d'all. Els afegim a la cassola i els fem ballar juntament amb un bitxo.
- Quan comencen a canviar el color, els ofeguem amb la ceba tendra tallada. Abaixem el foc i hi anem afegint la resta de vegetals: els calçots, els espàrrecs i la pastanaga.
- Quan la ceba comença a estar transparent, apugem el foc i incorporem l'endívia tallada a la cassola. Ho remenem bé.
- Hi afegim un raig de vi ranci i, mentre s'evaporen els alcohols, espremem les dues llimones.
- En un got mesurador posem: 20 ml de suc de llimona i 80 ml de vinagre de poma. Ho afegim a la cassola. Mesurem de nou 200 ml d'oli OVE i els incorporem a la cassola. Remenem i hi afegim perfums: dos clau d'olor i 6 boles de mix de pebre que aixafem. Mig tapem la cassola i ho coem a foc lent durant 20 minuts.
- Traiem els lloms de verat del bany de sal i sucre. Els mullem uns segons en un bol amb aigua per treure'n l'excés de sal i sucre. Els eixuguem amb un drap.
- Tallem els lloms a contraveta a talls de mida mossegada. Els afegim a la cassola, que estarà encara calenta, amb l'escabetx. Tapem i ho deixem refredar del tot. Després ho guardarem a la nevera durant 4 hores.
- Fem l'amanida posant escarola en un bol. Hi afegim el verat i l'escabetx, unes cullerades de suc de l'escabetx, salpebrem i ho remenem bé.
- Servim l'amanida i bon profit!