Arròs a la sitgetana
- Programa: Gent de mercats
- Cuina: Esther i Vinyet
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Menys d'una hora
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 5 PERSONES
Mig quilo d'arròs bomba- Mig quilo de costella de porc
- Cinc salsitxes
- Una sípia gran
- Melsa de la sípia
- Una ceba
- Dos grans d'all
- Un pebrot vermell petit
- Quatre tomàquets madurs
- Cinc gambes de Vilanova
- Cinc escamarlans
- Mig quilo de tallarines
- Una copeta de malvasia de Sitges
- Sal
- Oli d'oliva verge extra
- Picada opcional (safrà, ametlles torrades i all)
- Un litre i mig d'aigua o brou
PREPARACIÓ
- Primer de tot preparem tots els ingredients. Tallem el cap de costella i les salsitxes a trossets, netegem la sípia, reservem la melsa i tallem la sípia a daus. Per altra banda, piquem ben petita la ceba i l'all i tallem a daus el pebrot.
- Posem les tallarines en aigua i sal, perquè treguin la sorra durant un parell d'hores.
- Agafem una cassola de ferro o fang, i hi posem una mica d'oli, generós, salem les gambes i els escamarlans, un cop calent l'oli, ho saltem lleugerament i ho reservem.
- En aquell mateix oli enrossim la costella i després hi afegim la salsitxa (amb sal i una mica de pebre). És important que agafi un bon color daurat i torradet. Tot seguit, afegim la sípia i la melsa i ho deixem sofregir a foc lent. És important que vagi coent a poc a poc perquè la sípia quedi tova. Quan estigui cuita i s'hagi begut l'aigua, hi afegim la ceba, al cap d'una estona, l'all i, després, el pebrot. Necessita una cocció lenta i constant i anar remenant. El sofregit fet amb temps és la clau dels bons arrossos. Després hi afegim el tomàquet madur ratllat i ho deixem coure lentament, amb una mica de sal. Quan el sofregit està fet del tot, ben confitat, hi afegim la copeta de malvasia i ho deixem reduir.
- Sofregim l'arròs amb tot el sofregit i mullem amb aigua calenta o brou. Ho remenem i ho deixem coure uns 10 minuts. Hi afegim els escamarlans, les gambes i les tallarines. Ho deixem coure cinc minuts i ho tastem i ho rectifiquem de sal. Ho deixem coure uns 18-20 minuts i ho deixem reposar 5 minuts amb el foc apagat.
L'arròs a la sitgetana és un plat recuperat per Emerencià Roig i Raventós, del llibre "El Sitges dels nostres avis", 1934, on parla de la cuina sitgetana.