Brou dashi
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
Els caldos aporten aigua i alguns minerals de les verdures després de coure-lesAmb la col·laboració de:
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
15 xiitake
2 litres d'aigua mineral
2 fulles d'alga kombu
3 porros
1 pastanaga
1 tros de gingebre
10 cl d'oli de sèsam
50 cl de salsa de soja
1 calamar
1 gra d'all
1 bitxo fresc
5 pells de bacallà dessalat
¿ col verda
Llorer
Oli OVE
Sal
Pebre Sichuan
PREPARACIÓ
- Pelem i netegem un calamar. Retirem potes i aletes i les deixarem per un dia que vulguem fer una altra preparació (arròs, per exemple)
- Enrotllem sobre si mateixa la penca del calamar. L'emboliquem amb paper sulfurat i després amb film. Mirem de fer-ho ben ferm. Ho posem al congelador.
- Posem 2 litres d'aigua mineral en una olla.
- Netegem 2 fulles d'alga kombu i les fiquem a l'olla amb l'aigua.
- Pelem i netegem 3 porros i els tallem a bresa.
- Fem el mateix amb una pastanaga.
- Posem pastanaga i porros a l'olla
- Netegem 15 bolets xiitakes frescos i els posem a l'olla amb l'aigua i les verdures.
- Pelem un bon tros de gingebre i el posem a l'olla.
- Afegim a l'olla 10 cl d'oli de sèsam i 50 de sala de soja. Hi posem una fulla de llorer.
- Encenem el foc de l'olla. No gaire fort. Volem que arribi a bullir, però ha de bullir molt lent.
- Deixem que bulli lentament durant 25 minuts.
- Passats els 25 minuts, apaguem el foc i deixem que el brou s'infusioni deixant l'olla tapada 60 minuts.
- Colem el brou amb un colador de malla fina. Repesquem del brou els xiitake i l'alga.
- Rescatem el calamar del congelador. No hauria d'haver passat gaire més d'una hora des de que l'hem posat, perquè tot i que el volem una mica congelat, no cal que estigui dur com una pedra. El volem tallar molt fi, com si fossin fideus.
- Reservem el calamar.
- Tallem un gra d'all molt petit, a microbrunesa
- Fem el mateix amb un bitxo fresc.
- Tallem a juliana una col verda.
- En una olla alta, posem un raig d'oli OVE
- Posem 5 pells de bacallà dessalades a l'oli. També hi posem l'all, el bitxo i la col.
- Ho enrossim tot plegat i ho apartem del foc.
- Afegim el calamar tirat en forma de fideus, perquè es coguin amb la calor residual.
- Remenem la cassola perquè les pells de bacallà deixin anar la gelatina i es munti una mica de pil-pil.
- Enretirem les pells de bacallà.
- Tallem a juliana els xiitake i l'alga que havíem reservat.
- Saltem amb un raig d'oli en una paella els xiitake i l'alga.
- Afegim els xiitake i l'alga a l'olla amb el pil-pil i els calamars.
- Ho salpebrem tot.
- Hi afegim el brou calent i ho servim.