Brou de porc i porro napat
INGREDIENTS
2 pastanagues
3 porros
6 aletes de pollastre
4 peus de porc oberts
1 careta de porc
250 ml de vi ranci
4 grans d'all (amb pela)
6 boles de pebre negre
2 beines de cardamom
1 clau d'olor
Cibulet
PREPARACIÓ
- Posem en una safata de forn amb paper sulfurat dues pastanagues netes i un porro net, tot tallat a bresa. Posem a la mateixa safata sis aletes de pollastre i un raig d'oli, però no salem res. Ho torrem tot al forn 30 minuts a 200 ºC.
- En una olla grossa, col·loquem quatre peus de porc tallats pel mig i una careta de porc. Ho cobrim amb aigua freda. No hi afegirem sal. Ho escalfem fins que arrenqui el bull, llavors ho traiem del foc i en descartem l'aigua.
- Un cop traiem les verdures i les aletes fora del forn, les afegim a l'olla on tenim els peus de porc i la careta.
- Ho cobrim amb aigua i amb 250 ml de vi ranci, i ho posem a bullir amb força. A més, hi tirem sis boles de pebre negre aixafades, dues beines de cardamom també aixafades, un clau d'olor i dos grans d'all aixafats. Tampoc hi posarem sal.
- Ho anem desescumant a mesura que s'hi faci escuma. Quan estigui bullint, abaixem el foc al mínim i ho deixem coure cinc hores. Passat aquest temps, apagarem el foc i deixarem que reposi dues hores abans de colar-ho.
- Si ho fem amb una olla de pressió, en 50 minuts estaria tot cuit, però també ho hauríem de deixar reposar dues hores.
- Passat aquest temps, rescatem els peus de porc, per si els volem fer servir per a alguna altra recepta. Colem el caldo i la resta dels ingredients els descartem.
- Fiquem el caldo a la nevera i l'hi deixarem unes 12 hores. Passat aquest temps, rescatem el brou i en traiem la capa de greix que s'ha format a la part superior amb una cullera.
- El brou ja està fet i el podem fer servir per al que vulguem. Per exemple, en aquesta recepta, el fem bullir fins que redueixi i n'aconseguim una glaça, un brou molt concentrat que, temperat, té una textura de mel i que servirà per napar un plat.
- Posem uns porros nets amb un raig d'oli, una mica de pebre, una mica de sal, un parell de grans d'all esclafats i una mica de farigola en una safata amb paper sulfurat a sota i ho deixem al forn 30 minuts a 160 graus.
- Traiem els porros del forn i els traiem la primera capa.
- Napem els porros amb la glaça i els espolsem una mica de cibulet per sobre.