Calamars de Nadal

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuina: Marc Ribas
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Més d'una hora
  • Informació nutricional
    -Obre

    El calamar és un cefalòpode ric en proteïnes d'alt valor biològic i font de iode, mineral que participa en el creixement mental i físic.Amb la col·laboració de:STICSA

INGREDIENTS

  • 1 kg calamar

    600 ml fumet

    200 g picada de vedella

    150 g picada de porc

    100 g cansalada viada salada

    120 g molla de pa

    20 ml nata del 35%

    25 g ametlla torrada salada

    5 nous

    4 cebes de Figueres

    1 presa de xocolata del 70%

    1 poma reineta

    1 ou

    Farina

    Vi ranci

    Julivert

    Pebre

    Sal

    Oli d'oliva verge extra

PREPARACIÓ

  1. Capgirem els cossos dels calamars, ja nets, pelats i descongelats. El fet de congelar-los fa que les fibres es trenquin i, per tant, que siguin més tendres a l'hora de menjar.
  2. Tallem a microbrunesa les aletes ja pelades i els tentacles dels calamars, així com la cansalada.
  3. Barregem el que hem tallat, juntament amb la picada de porc i de vedella. Hi afegim sal, pebre, un ou batut i la molla de pa, que prèviament haurem tallat i remullat amb la nata. Ho integrem bé.
  4. Separem una tercera part d'aquesta barreja.
  5. A les dues terceres parts restants hi ratllem la poma (amb la part grossa del ratllador) que haurem pelat prèviament.
  6. Compactem les dues barreges i les guardem, tapades, perquè reposin 30 minuts a la nevera.
  7. Per fer la salsa, sofregim durant 2 hores la ceba tallada a juliana fina, amb un bon raig d'oli. Ens ha de quedar ben fosca.
  8. Farcim els calamars amb la barreja reposada que conté la poma. Si ho fem amb una mànega pastissera ens serà més senzill. Enfarinem els calamars i els fregim en oli abundant, fins que estiguin ben enrossits a banda i banda. Els reservem en paper absorbent.
  9. Enfarinem les mandonguilles, les fregim aprofitant el mateix oli, i les reservem en absorbent.
  10. Quan tenim la ceba ben fosca, apugem el foc i hi aboquem un raig de vi ranci.
  11. Quan l'alcohol s'ha evaporat, hi aboquem el fumet calent i hi afegim els calamars. Deixem que coguin 25', a foc baix i mig tapats.
  12. Hi afegim les mandonguilles, ho mig tapem i ho coem 10 minuts més.
  13. Fem una picada amb l'ametlla, la xocolata, les nous i unes fulles de julivert. L'afegim a la cassola i ho coem tot 5 minuts. És un plat que vol repòs, si pot ser, d'un dia per l'altre.  
Anar al contingut