Capipota
- Programa: Gent de mercats
- Cuina: Alexis Peñalver
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Menys d'una hora
- Restaurant: La Pubilla de Barcelona
INGREDIENTS
1 kg de cap de vedella, cuit, tallat a daus (us ho poden preparar a la parada de menuts del mercat)
150 g de tripa de vedella cuita, de la més fosca, tallada a daus (a la parada de menuts del mercat us ho faran)
2 cebes de Figueres
1/2 pebrot del vermell o 1 de verd del tipus "italià" (o tots dos!)
4 grans d'alls pelats i laminats finament
1 cullerada sopera de carn de nyora (de pot)
1 bitxo (o 2 si us agrada més picant)
3 tomàquets de pera o de penjar, ratllats
1 cullerada sopera de pebre vermell fumat dolç
50 g papada ibèrica
150 g xoriço ibèric
1/2 l brou de carn (o d'aigua)
2 fulles de llorer
grans de pebre negre
100 cl oli d'oliva
Sal
Cigrons cuits del mercat (opcional)
PREPARACIÓ
- Comencem fent un bon sofregit a la cassola, incorporant, per aquest ordre, la ceba tallada ben petita, l'all laminat, el pebrot a daus molt petits, el bitxo, el tomàquet, i la cullerada de la carn de nyora. Cada ingredient s'ha de sofregir el temps suficient perquè quedi ben cuit, mínim uns 8/10 minuts. El resultat final ha de tenir un cert aspecte de melmelada.
- Hi afegim la papada ibèrica i el xoriço, tallats petits, i finalment el pebre vermell fumat dolç. Un cop enllestida aquesta base ja tenim la feina quasi feta.
- Mentrestant, en una cassola a part escaldem en aigua bullint --amb un parell de fulles de llorer, i 4 grans de pebre negre-- el cap i la tripa de vedella cuits, tallats a daus de 2 x 2 cm, 2,5 x 2,5 cm (o com us ho hagin tallat a la parada de menuts del mercat).
- Un cop passats 5 minuts, escorrem el cap i la tripa i els incorporem al sofregit.
- Ho ruixem amb una mica de brou o d'aigua perquè no se'ns enganxi, que es conservi el cap i que ens quedi una mica de salsa.
- Un cop el brou bulli, ho mantenim a foc baix fent xup-xup 10 minuts.
- En aquest punt, corregim de sal i hi afegim 4 cigrons, i ja es pot menjar. Ara bé, si es deixa reposar d'un dia per l'altre, millor.