Cassoleta de mandarina
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
INGREDIENTS
Per a la massa
100 g mantega pomada
100 g sucre blanc
150 g farina de blat
2 ous
Canyella en pols
Sal
Per a la merenga italiana
2 clares d'ou
120 g sucre blanc
80 ml aigua
Per al farcit
8 mandarines
2 ous
2 rovells
60 ml rom anyenc
1 llima
PREPARACIÓ
- Afegim al bol de la pastadora 100 g de mantega. Encaixem papallona a la màquina i la posem en marxa perquè agafi textura pomada.
- Separem les clares i rovells de 2 ous. Reservem les clares en un tàper. Seran per a un altre dia.
- Afegim al bol de la pastadora els 2 rovells, 100 g de sucre blanc, una culleradeta de canyella en pols i un pessic de sal. Ho integrem bé.
- Afegim a la pastadora i en 2 tandes 150 g farina de blat
- Ho integrem a mà. Posem el pastó a la fusta i ho compactem.
- Tallem la massa en 2. Un tros el posem sobre un paper sulfurat i el tapem amb un altre paper. Aplanem el pastó amb un corró. Ha de tenir 2 mm de gruix. Ho podem fer ajudant-nos d'un gruix d'aquesta alçada.
- Portarem el pastó a la nevera 30'.
- Li traiem el suc a 8 mandarines i una llima.
- Necessitem 350 ml de suc de mandarines i 50 ml de suc de llima. Els podem barrejar. Colarem els sucs.
- En un pot posem 40 g farina de fina de blat de moro i un raig de suc de mandarina i llima i dissolem la farina.
- Separem clares i rovells de 2 ous i els posem en un bol. Hi posem 4 ous més.
- Guardem les clares en un pot a la nevera.
- Tirem al foc 60 ml de rom anyenc i 20 g sucre blanc
- Ho escalfem perquè s'evapori l'alcohol.
- Enretirem el pot del foc i hi posem el suc de les mandarines i la llima i els ous i rovells. Posem el pot a foc baix i hi tirem la barreja de suc i farina fina blat de moro. Ho coem a foc baix remenant tota l'estona fins que tinguem una textura de crema líquida.
- Afegim 30 g de mantega sense sal i la integrem.
- Passem la crema a un pot i la filmem a pell perquè quan el portem a la nevera no ens faci crosta.
- La deixem fora de la nevera fins que estigui tèbia i després la posarem a la nevera.
- Recuperem de la nevera el full de massa freda. Desenganxem la massa del paper sulfurat.
- I tallem un rectangle 9 cm. Això serà la paret. Tallem un cercle de 8,8 cm de diàmetre que farà de base. Si tenim motlles de diferents mides, ho fem segons els nostres motlles.
- Folrem la paret interior d'un cercle amb el rectangle de massa.
- Ho farem amb totes les cassoletes que volem fer. Un cop muntades, portarem les cassoletes a la nevera i els hi deixem 10 minuts.
- Passat aquest temps, punxem la base de les cassoletes amb una forquilla.
- Portem les cassoletes al forn 12' a 180º.
- Passat aquest temps, traiem les cassoletes del forn i esperem que es refredin una mica per a desemmotllar-les.
- Preparem unes merengues italianes: posem en un pot al foc 80 ml d'aigua i 120 g sucre. Dissolem el sucre, i portem l'aigua a ebullició. Ens ha d'arribar als 118º.
- Mentrestant, muntem 2 clares que teníem a temperatura ambient amb un pessic de sal. Si l'aigua amb sucre està a 118º, la tirem al bol amb clares i anem batent.
- Carreguem una mànega pastissera amb la crema de mandarines i comencem a omplir les cassoletes amb la crema de mandarines i llima.
- Un cop plenes, amb una espàtula, ho coronem amb la merenga.
- Cremem amb el bufador les puntes de la merenga.