Coca de forner
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Gessamí Caramés
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
La base de farina, aigua i oli de la coca, semblant a la del pa, ens dona un aliment ric en energia i en hidrats de carboni.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
500 g de farina de força
300 ml d'aigua
12 g de llevat fresc
10 g d'anís en gra
10 g de sal
Oli d'oliva suau
Pinyons
Sucre
Anís sec
PREPARACIÓ
Posem en un recipient que puguem tapar un grapat de pinyons, aigua i ho hidratem tota la nit a la nevera.
Tamisem en un bol 500 grams de farina de força, hi afegim 150 ml d'aigua i ho integrem a mà.
Hi incorporem 150 ml més d'aigua i ho seguim barrejant a mà. Un cop la farina ha absorbit tota l'aigua, fem una bola, ho tapem amb un plat o un drap humit i ho deixem reposar 30 minuts.
Destapem el bol i pastem el pastó durant un minut, a mà. Ho tapem de nou i que reposi dotze minuts. Repetirem aquestes accions dues vegades més.
Destapem el bol de nou i hi afegim dotze grams de llevat fresc que esmicolem, deu grams d'anís en gra i deu grams de sal. Ho pastem per integrar-ho tot ben integrat.
Traiem el pastó un moment del bol, pintem el bol amb oli d'oliva suau i tornem a posar-hi el pastó. Ho tapem i ho deixem fermentar durant una hora a temperatura ambient.
Untem la superfície de treball amb oli i hi aboquem el pastó. El dividim en dos trossos i l'estirem amb els dits fins que tinguem una forma de coca allargada.
Un cop formades, passem les dues coques a un paper sulfurat que tenim en una safata de forn, posada a l'inrevés perquè quedin ben estirades.
Fiquem la safata al forn, que està apagat, i deixem que hi fermenti durant una hora.
Traiem les coques del forn ja fermentades i escalfem el forn a 230 graus amb una safata a la base. Mentre s'escalfa, untem les coques amb oli amb els dits i fent-hi forats.
Empolsinem les coques de sucre. Colem els pinyons i els distribuïm per damunt les coques. Ho acabem amb un raig d'anís sec i més sucre.
Enfornem les coques deixant-les lliscar sobre la safata que hi ha a la base del forn. Les coem dotze minuts a 230 graus. Si es volen més torrades, es fornegen un parell o tres de minuts més.
Traiem les coques del forn i les deixem refredar a sobre d'una reixeta. I ja les tenim a punt per menjar.