Coca de tomàquet i ceba
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
En comparació amb el blat comú, l'espelta conté més proteïnes, minerals, vitamines i fibra.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
250 g de farina d'espelta
175 g d'aigua mineral
25 g d'oli d'oliva verge extra
5 g de llevat
4 tomàquets
2 cebes de Figueres
2 cullerades de pasta de tomàquet concentrat
1 cullerada de comí
1 gra d'all
llorer
orenga
alfàbrega
sal
pebre negre
PREPARACIÓ
- Posem, en un bol, els 250 g de farina d'espelta i hi esmicolem els 5 g de llevat fresc. Ho barregem perquè quedi ben integrat.
- Hi afegim 175 g d'aigua mineral tèbia, 25 g d'oli OVE i tornem a barrejar. Ho amassem bé durant uns minuts fins que la pasta resultant no se'ns quedi enganxada als dits. L'emboliquem amb paper film i la deixem reposar 1 h.
- Tallem dues cebes de Figueres a la microbrunesa, és a dir a mida ben menuda i la posem a enrossir en una paella amb un bon raig d'oli.
- Posem aigua a bullir dins d'una olla. Amb la punta d'un ganivet, marquem una creu a la pell dels tomàquets. Quan bulli l'aigua, hi escaldem els tomàquets durant uns segons, fent que els toqui l'aigua per totes les cares. Els traiem i els posem en un bol amb gel i aigua per tallar-ne la cocció. Els pelem, en fem pètals i els tallem a macedònia. Les llavors no les utilitzarem però es poden guardar per algun altre plat que vulgueu fer.
- Posem els tomàquets en un recipient, els cobrim amb oli, hi afegim unes fulles d'orenga, d'alfàbrega, una gra d'all aixafat i una fulla de llorer, i els deixem que confitin amb el foc molt baix durant 15 minuts.
- Quan hagi passat l'hora de repòs de la massa, la desemboliquem, l'aplanem i la salem a banda i banda. La tornem a amassar perquè s'integri bé la sal, la tornem a aplanar i hi posem una culleradeta de comí a banda i banda. La tornem a amassar perquè s'integri bé, la tornem a filmar i la deixem reposar 30 minuts.
- Quan la ceba ja estigui ben rossa, la traiem de la paella, colant-ne l'oli per evitar l'excés de greix, i la posem dins d'un bol per fer-ne una barreja.
- Un cop tinguem el tomàquet confitat, en colem l'oli i en traiem tant les fulles com l'all. Aquest oli, com que no ha bullit, sí que el podem guardar per a altres elaboracions. Afegim el tomàquet al bol de la ceba, juntament amb dues cullerades de pasta de tomàquet concentrat, ho salpebrem i ho barregem bé.
- Quan la massa ja hagi reposat la mitja hora, la desemboliquem, l'estirem damunt d'un paper sulfurat. Un cop tingui forma de coca, hi fem uns foradets punxant-la amb una forquilla.
- L'enfornem 10 minuts a 220º. Passat aquest temps, hi posem la barreja de tomàquet i ceba damunt i l'enfornem 15 minuts més a 220º.
- Ho servim amb fulles d'alfàbrega, un raig d'oli i pebre negre per damunt.