Cocotxes amb mongetes de Santa Pau
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
Les cocotxes són una de les parts més preuades del bacallà, i es troben situades sota la barbeta. Són molt lleugeres i riques en proteïnes.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
- 16 cocotxes de bacallà
- 300 g mongeta de Santa Pau
- 2 grans d'all
- 1 bitxo
- Porradell
- Oli OVE
- Pebre
- Sal
PREPARACIÓ
- Comencem hidratant les mongetes de Santa Pau: les posem en una carmanyola, les cobrim amb força aigua mineral i les deixem remullant, a la nevera, durant 12 hores.
- Passat aquest temps, posem les mongetes a una olla, descartant-ne l'aigua del remull. Omplim l'olla d'aigua mineral, de manera que sobrepassi les mongetes fins a uns quatre dits per sobre. Posem el foc al màxim, d'inici, i quan veiem que comença a estar calent, n'abaixem el foc al mínim, i les coem durant una hora i mitja. Un cop cuites, les salem, les tapem, les apartem del foc, i les deixem reposar durant sis hores.
- Per fer el pil pil, laminem dos grans d'all, finament, i els fem ballar en una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva verge extra. Buidem de llavors un bitxo, en laminem la quantitat que vulguem, i l'afegim als alls.
- Quan veiem que els alls agafen color, apaguem el foc, l'apartem també de la font d'escalfor, i deixem que baixi la temperatura.
- Ho tornem a posar al foc, i hi afegim les cocotxes -que ja haurem dessalat-, procurant que la pell ens quedi cap amunt. És imprescindible posar les cocotxes a una temperatura baixa, d'uns 70ºC. Les coem a foc mitjà, mentre anem sacsant la cassola. Quan han cuit per una banda, girem les cocotxes i continuem sacsant la cassola, de manera que amb el moviment anirem emulsionant la salsa, a l'hora que les cocotxes deixen anar la seva gelatina.
- Quan tenim el pil pil muntat, hi afegim les mongetes, amb una mica de la seva pròpia aigua de cocció, i ho continuem sacsant perquè se'ns lligui amb el suc de les mongetes.
- Ho emplatem amb una mica de pebre i porradell tallat menut.