Crema catalana i carquinyolis

INGREDIENTS

  • PER A QUATRE PERSONES.

    1/2 l de llet

    1/2 branca de canyella

    1 pela de llimona

    4 rovells d'ou

    75 g de sucre

    25 g de midó de blat de moro

     

    PER ALS CARQUINYOLIS:

    175 g de farina

    1 culleradeta de llevat en pols

    1 polsim de sal

    90 g de sucre

    10 g de sucre avainillat

    Ratlladura de llimona

    100 g d'ametlles crues amb pell

    1 rovell d'ou (per pintar)

PREPARACIÓ

  1. Per fer la crema catalana, posem en un cassó al foc el mig litre de llet amb la pela de llimona i la branca de canyella i deixem que s'infusioni a foc molt lent.
  2. En un bol, hi posem quatre rovells d'ou, amb el sucre i el midó de blat de moro i remenem amb les varetes fins que agafi textura de crema.
  3. Posem la llet infusionada al bol, fent-la baixar per les parets a poc a poc per abaixar la temperatura de la llet.
  4. Ho tornem al foc i remenem contínuament fins que estigui a punt d'arrencar el bull. Amb les primeres bombolles ho podeu retirar.
  5. Posem la crema catalana en cassoletes de fang i deixem que es refredin a la nevera.
  6. Quan la crema sigui freda, hi posem sucre abundant per sobre i el cremem amb el bufador de cuina. 
  7. Per fer els carquinyolis, barregem la farina amb una cullerada de postres de llevat en pols i el sucre (90 g de sucre blanc i 10 de sucre avainillat) i fem un volcà sobre el marbre de la cuina.
  8. Al mig hi posem la ratlladura de llimona i un ou i comencem a pastar. 
  9. Quan la massa agafi cos, afegim les ametlles crues amb pell, prèviament remullades per hidratar la massa.
  10. Acabem de pastar perquè s'enganxin les ametlles.
  11. Separem la massa en tres parts de la mida d'un panet i la posem en una safata de forn, amb cocció superior i inferior, però sense ventilador. S'ha de coure a 180 graus durant 20 minuts.
  12. Quan estigui cuita la massa, la pintem amb un ou (podeu afegir-hi unes gotetes d'aigua per rehidratar-la) i la tornem al foc 15 minuts més.
  13. La retirem del forn i la tallem en forma de carquinyolis.
  14. Els enfornem cinc minuts més. 
  15. Servim la crema catalana amb els carquinyolis. 
Anar al contingut