Crema catalana i carquinyolis
- Programa: El tàper de la iaia
- Cuina: Roser
- Dificultat: Baixa
INGREDIENTS
PER A QUATRE PERSONES.
1/2 l de llet
1/2 branca de canyella
1 pela de llimona
4 rovells d'ou
75 g de sucre
25 g de midó de blat de moro
PER ALS CARQUINYOLIS:
175 g de farina
1 culleradeta de llevat en pols
1 polsim de sal
90 g de sucre
10 g de sucre avainillat
Ratlladura de llimona
100 g d'ametlles crues amb pell
1 rovell d'ou (per pintar)
PREPARACIÓ
- Per fer la crema catalana, posem en un cassó al foc el mig litre de llet amb la pela de llimona i la branca de canyella i deixem que s'infusioni a foc molt lent.
- En un bol, hi posem quatre rovells d'ou, amb el sucre i el midó de blat de moro i remenem amb les varetes fins que agafi textura de crema.
- Posem la llet infusionada al bol, fent-la baixar per les parets a poc a poc per abaixar la temperatura de la llet.
- Ho tornem al foc i remenem contínuament fins que estigui a punt d'arrencar el bull. Amb les primeres bombolles ho podeu retirar.
- Posem la crema catalana en cassoletes de fang i deixem que es refredin a la nevera.
- Quan la crema sigui freda, hi posem sucre abundant per sobre i el cremem amb el bufador de cuina.
- Per fer els carquinyolis, barregem la farina amb una cullerada de postres de llevat en pols i el sucre (90 g de sucre blanc i 10 de sucre avainillat) i fem un volcà sobre el marbre de la cuina.
- Al mig hi posem la ratlladura de llimona i un ou i comencem a pastar.
- Quan la massa agafi cos, afegim les ametlles crues amb pell, prèviament remullades per hidratar la massa.
- Acabem de pastar perquè s'enganxin les ametlles.
- Separem la massa en tres parts de la mida d'un panet i la posem en una safata de forn, amb cocció superior i inferior, però sense ventilador. S'ha de coure a 180 graus durant 20 minuts.
- Quan estigui cuita la massa, la pintem amb un ou (podeu afegir-hi unes gotetes d'aigua per rehidratar-la) i la tornem al foc 15 minuts més.
- La retirem del forn i la tallem en forma de carquinyolis.
- Els enfornem cinc minuts més.
- Servim la crema catalana amb els carquinyolis.