Crema de cafè amb mendiants de xocolata i delícies turques
- Programa: La cuina de Rachel Khoo
- Cuina: Rachel Khoo
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
INGREDIENTS
- 6 gotets o tassetes de cafè
- Per al xarop de cafè
- 100 g de sucre granulat
- 100 ml d'aigua
- 30 ml de cafè exprés
- Per a la crema de cafè
- 100 ml de llet sencera
- 150 ml de cafè fort o exprés
- 3 rovells d'ou
- 80 g de sucre de llustre
- un pessic de sal
- 1 cullerada ben plena de farina de blat de moro
- 100 ml de nata de muntar
- Per als mendiants
- 100 g de xocolata negra
- un pessic de sal marina
- 2 cullerades de pistatxos trossejats
- 3 albercocs secs tallats a tires fines
- 2 delícies turques de rosa trossejades
PREPARACIÓ
- Per fer el xarop, escalfem a foc lent el sucre i l'aigua en una cassola petita fins que arrenqui el bull. Anem girant la cassola i ho deixem bullir entre 5 i 10 minuts, o fins que el xarop quedi espès i lluent. Hi afegim el cafè exprés i ho posem tot en un bol perquè es refredi a temperatura ambient uns 20 minuts, i després ho deixem a la nevera.
- En una cassola mitjana, escalfem el cafè, la llet i la sal fins que estiguin a punt d'arrencar el bull. Mentrestant, en un bol, batem els rovells d'ou amb el sucre fins que quedin escumosos i de color clar durant uns 4-5 minuts, i tot seguit hi incorporem la farina de blat de moro.
- Incorporem a poc a poc la barreja de cafè calenta als ous batuts, batent sense parar. Tornem a posar la barreja a la cassola i la continuem batent a foc mitjà fins que deixi anar unes quantes bombolles i quedi molt espessa i cremosa.
- Retirem la crema del foc, la posem en un bol i la cobrim amb un paper de plàstic que en toqui directament la superfície. La deixem refredar a temperatura ambient i la posem a la nevera.
- Mentrestant, fem els mendiants. Dibuixem 6 cercles en un paper de forn resseguint el perímetre dels gots en què servirem la crema (el diàmetre no ha d'excedir els 6 cm). Posem el paper en una safata que ens càpiga a la nevera.
- Fonem la xocolata amb la sal al bany maria o al microones a baixa potència. La retirem i la deixem espessir lleugerament uns 15 minuts.
- Posem la xocolata a cullerades sobre els cercles del paper (de manera que quedi per dins dels cercles) i hi escampem trossets de pistatxo, albercoc i delícia turca per sobre. Deixem la xocolata a la nevera com a mínim 15 minuts perquè s'endureixi.
- Batem la nata fins que formi uns pics tous quan retirem el batedor. Per acabar la barreja, batem la crema de cafè refredada i hi incorporem la nata muntada. Omplim els gots amb una cullerada ben plena de crema, seguida per una culleradeta de xarop. Anem alternant les capes fins que hàgim gastat tota la crema (unes 3-4 capes per got).
- Ho deixem a la nevera fins al moment de servir-ho. Posem un mendiant a cada got, com una tapa, i ho servim.
Consells
La xocolata es talla si es fon a massa temperatura. Vigileu que l'aigua del bany maria no bulli. Si feu servir el microones, aneu vigilant la xocolata i remeneu-la sovint.
Us quedarà més xocolata de la necessària per a la recepta, però aquests mendiants són uns regals comestibles fantàstics. Es poden decorar amb tota mena de fruita assecada, fruits secs, trossets de toffee i llavors.
Si els mendiants queden massa grossos i no caben al got, feu servir un tallador de galetes circular una mica més petit. Submergiu-lo en aigua calenta, assequeu-lo i talleu-hi la vora de la xocolata. No premeu gaire fort, perquè no es trenqui. L'escalfor del tallador tallarà la xocolata.
Per avançar feina
El xarop de cafè es pot conservar a la nevera en un recipient hermètic durant mesos.
Els mendiants es poden conservar a la nevera en un recipient hermètic durant un parell de setmanes.