Crema de calçots
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Menys d'una hora
- Dieta: Vegana
- Informació nutricional -Obre
El calçot és una ceba de temporada, de tendresa i gust suau característics, que és rica en fibra, vitamines i minerals, de poc contingut energètic.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
1 manat de calçots
15 ametlles torrades sense sal
15 avellanes torrades sense sal
3 tomàquets
2 llesques de pa
1 nyora
1 cabeça alls
1 patata
pebre negre
sal
oli OVE
vinagre de xerès
menta
pebre vermell picant
julivert fresc
PREPARACIÓ
- Esparraquem una nyora dins un pot amb aigua tèbia i deixem que s'hi hidrati durant 10 minuts fora del foc.
- Omplim tot el fons d'una safata de forn amb sal gruixuda. Damunt d'aquest llit de sal hi posem una cabeça d'alls cap per amunt, una patata i 3 tomàquets de penjar. Ho enfornem a 220º durant 30 minuts.
- Pelem els calçots, els rentem i els tallem en dues parts: la verda i la més tendra.
- Amb la part verda dels calçots fem un brou curt: posem totes les cues verdes dins d'una olla, les cobrim amb aigua mineral, hi posem un manat de julivert i ho deixem al foc fins que arrenqui el bull. Quan bulli, ho deixem coure al mínim durant 10 minuts. Passat aquest temps, ho deixem reposar fora del foc, que infusioni.
- Tallem a rodelles la part blanca dels calçots i les fem suar en una cassola a foc baix durant 30 minuts, amb una mica d'oli. Ho tapem, ho remenem de tant en tant fins que ens quedi transparent.
- Tallem un parell de llesques de pa a daus, el fregim en una paella amb oli, l'enretirem amb paper absorbent per treure'n l'excés d'oli i el reservem en un bol gros.
- Mullem l'olla on tenim les rodelles de calçot amb unes gotes de vinagre de xerès. Hi afegim les avellanes i les ametlles, el tomàquet escalivat, la patata escalivada (sense pell) i la carn de la nyora hidratada. Hi munyim la cabeça d'alls escalivada, hi afegim el brou curt, deixem que arrenqui el bull i ho triturem.
- Ho colem i ho salpebrem.
- Piquem unes fulles de menta.
- Posem una punta de vinagre als crostonets de pa fregit, juntament amb una mica de pebre vermell picant i ho barregem bé.
- Ho emplatem posant primer la crema, els crostonets de pa fregit per damunt i finalment les fulles de menta picades.