Crostata de xocolata amb gerds
INGREDIENTS
Pasta brisa
250 g farina
140 g mantega
125 g sucre
40 g cacau en pols
2 ous
Sal
300 g cigrons
Per al farcit
500 ml llet
300 g xocolata amb gerds
80 g sucre
40 g Maizena
4 ous
Sucre llustre
PREPARACIÓ
- Tamisem dins un bol gran 250 g de farina i 40 g de cacau. Afegim al mateix bol 125 g sucre, un pessic de sal, 1 ou que trenquem i el rovell d'un altre ou. La clara d'aquest altre ou la guardarem a la carmanyola per a una altra recepta.
- Barregem la massa amb una llengua pastissera.
- Quan està tot integrat, anem afegint al bol 140 g mantega pomada a daus. Ho integrem i ho pastem a mà fins que ens quedi una massa homogènia. Mirem de no pastar-ho massa, perquè no volem que s'activi el gluten.
- Posem un full de paper sulfurat sobre la superfície de treball i hi estenem la pasta brisa. Tapem la pasta brisa amb un altre full sulfurat i l'estirem amb el corró fins que obtinguem un rectangle aproximat de 35 x 40 cm.
- Deixem reposar aquesta massa a la nevera 30 minuts.
- Passat el temps de repòs, tallem la pasta a la mida del nostre motlle. Nosaltres ho fem amb un de 24 cm diàmetre.
- Untem el motlle amb mantega. Desenganxem la massa dels papers sulfurats.
- Retallem la massa –primer, en forma de cercle per a la base i després, els costats, amb els rectangles necessaris per fer les vores. En el nostre cas és de 35 x 30 cm. La resta de la massa la guardarem per a decoració.
- Encaixem la massa al motlle: primer, la base i després, les parets.
- Foradem la base de la massa brisa amb una forquilla.
- Posem sobre la base de la brisa 1 full sulfurat.
- Escampem una quantitat generosa de cigrons crus a la base. Això és perquè la base no s'infli.
- Enformem 15' a 180 ºC.
- Passat aquest temps, traiem la crostata del forn i deixem que es temperi.
- Posem a escalfar 400 ml llet. Un cop estigui calenta, hi afegim 4 rovells d'ou i 80 g de sucre.
- Barregem, a part, 40 g de midó de blat de moro i 50 ml llet
- Afegim el midó al bol amb la llet i els ous.
- Barregem bé amb la vareta manual i ho coem fins que tinguem una textura de crema.
- Amb aquesta textura, hi afegim 300 g de xocolata amb gerds o alguna altra xocolata que tinguem. Cal fer-ho a talls petits perquè es fongui bé.
- Farcim la crostata amb el farcit. És a dir, aboquem la crema de xocolata sobre el pastís temperat.
- Decorem la crostata per sobre amb tires de pasta brisa sobrant.
- Enfornem 30' a 180º. Un cop cuita, la deixarem reposar fora del forn en una reixeta i després la portarem a la nevera.
- Abans de servir, empolsem la crostata amb sucre llustre amb ajuda d'un colador