Cuixa de xai al forn

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuina: Marc Ribas
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Més d'una hora
  • Informació nutricional
    -Obre

    La carn de xai és rica en vitamines del grup B, en especial B12. També té proteïnes de bona assimilació i un alt contingut en greix, motiu pel qual cal prendre'n ocasionalment i sempre traient-ne el greix visible.Amb la col·laboració de:STICSA

INGREDIENTS

  • INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

    1 cuixa de xai

    1 coll de xai

    400 g patates red Pontiac

    80 g de gingebre ratllat

    25 g ametlla marcona crua

    2 porros

    1 grapat de cigrons cruz

    1 cabeça d'alls

    1 pastanaga

    1 litre de llet d'ovella

    1 gra d'all

    Vi ranci

    Whisky

    Llorer

    Julivert

    Pa

    Sal

    Oli OVE

    Pebre negre

    Suc de llimona

PREPARACIÓ

  1. Posem els cigrons en remull d'un dia per l'altre
  2. Fem un marinat de xai: posem el xai en un recipient que puguem tancar i hi afegim whisky, oli d'oliva extra verge, pebre negre i el suc d'una llimona.Ho deixem d'un dia per l'altre a la nevera.
  3. Blanquegem dins una olla el coll de xai: això vol dir que el submergirem amb aigua a temperatura ambient i farem que s'escalfi.
  4. Deixarem quebulli dos minuts i ho traiem del foc.
  5. Traiem el coll blanquejat de l'olla i el deixen sobre una safata de forn amb paper sulfurat.
  6. El deixem al forn 15 minuts a 220º.
  7. Posem els ossos torrats dins l'olla de pressió.
  8. Tallem a bresa: dos porros i una pastanaga.
  9. Posem les verdures dins l'olla de pressió amb una fulla de llorer i el grapat de cigrons crus i hidratats.
  10. Afegim julivert a l'olla.
  11. Cobrim ossos i verdures amb 1,2 litres d'aigua.
  12. Fem bullir l'olla de pressió entre 50 minuts i una hora, que es compten des del moment en què s'aixeca el piu de la pressió.
  13. Deixem que el brou reposi a l'olla tapada dues hores.
  14. Colem el brou.
  15. I mirem d'enretirar el greix que hi ha a la part superior.
  16. Posem el brou colat i desgreixat en un altre pot i fem que es redueixi. És a dir, foc fort i que es vagi evaporant l'aigua. Ha de reduir a 1/3 part. Trigarà uns quinze minuts, però depèn del tipus de foc i d'olla.
  17. Fem bullir un litre de llet d'ovella en un pot. Mentre s'escalfa, hi tirem 80 g de gingebre fresc ratllat, un gra d'all i 25 g d'ametlla marcona crua. Ha de bullir fins que la llet quedi a la meitat del que teníem.
  18. Triturem la llet amb ametlles i all.
  19. Recuperem el xai marinat de la nevera i l'eixuguem.
  20. Ajuntem la llet d'ovella (triturada i reduïda a la meitat) amb el brou (també reduït). I deixem que coguin junts durant 5 minuts.
  21. Marquem el xai en una cassola amb una mica d'oli. Aixequem els sucres que han quedat enganxats a la cassola amb una mica de vi ranci i whisky.
  22. Deixem que s'evapori l'alcohol.
  23. Hi tirem el brou.
  24. Coem el xai a la cassola fent xup-xup durant 30 minuts.
  25. Passats els 30 minuts girem el xai i ho deixem coure 30 minuts més.
  26. Quan falten 5 minuts per acabar la cocció del xai (30 minuts per volta) laminem 400 grams de patata neta i sense pelar. Han de ser talls d'un centímetre de gruix.
  27. Apartem una mica el xai de la cassola per poder fer un llit amb les patates.
  28. Apaguem el foc.
  29. Portem la cassola al forn amb les patates i el xai i ho deixem 30 minuts a 180º.
  30. Cada 10 minuts tirem salsa per sobre de la cuixa.
  31. Emplatem.
Anar al contingut