Cuixa de xai al forn
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
La carn de xai és rica en vitamines del grup B, en especial B12. També té proteïnes de bona assimilació i un alt contingut en greix, motiu pel qual cal prendre'n ocasionalment i sempre traient-ne el greix visible.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
1 cuixa de xai
1 coll de xai
400 g patates red Pontiac
80 g de gingebre ratllat
25 g ametlla marcona crua
2 porros
1 grapat de cigrons cruz
1 cabeça d'alls
1 pastanaga
1 litre de llet d'ovella
1 gra d'all
Vi ranci
Whisky
Llorer
Julivert
Pa
Sal
Oli OVE
Pebre negre
Suc de llimona
PREPARACIÓ
- Posem els cigrons en remull d'un dia per l'altre
- Fem un marinat de xai: posem el xai en un recipient que puguem tancar i hi afegim whisky, oli d'oliva extra verge, pebre negre i el suc d'una llimona.Ho deixem d'un dia per l'altre a la nevera.
- Blanquegem dins una olla el coll de xai: això vol dir que el submergirem amb aigua a temperatura ambient i farem que s'escalfi.
- Deixarem quebulli dos minuts i ho traiem del foc.
- Traiem el coll blanquejat de l'olla i el deixen sobre una safata de forn amb paper sulfurat.
- El deixem al forn 15 minuts a 220º.
- Posem els ossos torrats dins l'olla de pressió.
- Tallem a bresa: dos porros i una pastanaga.
- Posem les verdures dins l'olla de pressió amb una fulla de llorer i el grapat de cigrons crus i hidratats.
- Afegim julivert a l'olla.
- Cobrim ossos i verdures amb 1,2 litres d'aigua.
- Fem bullir l'olla de pressió entre 50 minuts i una hora, que es compten des del moment en què s'aixeca el piu de la pressió.
- Deixem que el brou reposi a l'olla tapada dues hores.
- Colem el brou.
- I mirem d'enretirar el greix que hi ha a la part superior.
- Posem el brou colat i desgreixat en un altre pot i fem que es redueixi. És a dir, foc fort i que es vagi evaporant l'aigua. Ha de reduir a 1/3 part. Trigarà uns quinze minuts, però depèn del tipus de foc i d'olla.
- Fem bullir un litre de llet d'ovella en un pot. Mentre s'escalfa, hi tirem 80 g de gingebre fresc ratllat, un gra d'all i 25 g d'ametlla marcona crua. Ha de bullir fins que la llet quedi a la meitat del que teníem.
- Triturem la llet amb ametlles i all.
- Recuperem el xai marinat de la nevera i l'eixuguem.
- Ajuntem la llet d'ovella (triturada i reduïda a la meitat) amb el brou (també reduït). I deixem que coguin junts durant 5 minuts.
- Marquem el xai en una cassola amb una mica d'oli. Aixequem els sucres que han quedat enganxats a la cassola amb una mica de vi ranci i whisky.
- Deixem que s'evapori l'alcohol.
- Hi tirem el brou.
- Coem el xai a la cassola fent xup-xup durant 30 minuts.
- Passats els 30 minuts girem el xai i ho deixem coure 30 minuts més.
- Quan falten 5 minuts per acabar la cocció del xai (30 minuts per volta) laminem 400 grams de patata neta i sense pelar. Han de ser talls d'un centímetre de gruix.
- Apartem una mica el xai de la cassola per poder fer un llit amb les patates.
- Apaguem el foc.
- Portem la cassola al forn amb les patates i el xai i ho deixem 30 minuts a 180º.
- Cada 10 minuts tirem salsa per sobre de la cuixa.
- Emplatem.