Empanada de bonítol
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
400 g bonítol
5 cebes de Figueres
3 ous
2 grans d'all
1 pebrot verd
Mig pebrot vermell
1 kg sal fina
1 kg sucre
400 g farina de mitja força
250 ml aigua mineral
9 g llevat fresc
Llorer
Vi blanc godello
Oli OVE
Sal
PREPARACIÓ
- Omplim un atuell amb 1 kg de sal i 1 kg de sucre. Ho barregem i hi enterrem 400 g de bonítol sense pell ni espines. Ho reservem a la nevera durant dues hores. Passat aquest temps, el desenterrem i el netegem bé de l'excés de sal i sucre.
- Posem aigua freda en un pot, juntament amb dos ous i una mica de sal. Que bullin uns 8 minuts i quan siguin durs, els deixem refredar, els pelem i els ratllem.
- Posem 50 ml d'oli d'oliva verge extra en una paella i hi sofregim les cebes, tallades a la brunesa, ben menudes. Ho coem a foc mitjà i quan siguin ben rosses, hi posem una fulla de llorer, dos grans d'all laminats i els pebrots sense pell, tallats també a la brunesa. Quan veiem que es comença a enganxar a la paella, hi aboquem un raig generós de vi blanc godello, deixem que s'evapori i ho apartem del foc. Ho colem, reservant-ne l'oli del sofregit per una banda, i el sofregit per l'altra. Ho deixem que es refredi.
- Barregem la part sòlida del sofregit amb els ous durs ratllats.
- Per fer la massa, barregem 250 ml d'aigua mineral amb 400 g de farina, 9 g de llevat fresc i 25 g de l'oli del sofregit. Ho fresem bé abans de pastar, i ho pastem amb les mans fins que tingui consistència de massa. Ho filmem i ho deixem 20 minuts de repòs. Passat aquest temps, l'aplanem una mica amb els dits per desgasificar-lo, hi posem uns 5 g de sal i ho funyim. Ho untem amb una mica més de l'oli del sofregit, en fem una bola, ho filmem i ho deixem 2 h en repòs.
- Partim la massa en dos. N'estirem una part, que ens quedi més grossa que la part que anirà dalt, i la col·loquem damunt una safata de forn prèviament untada amb mantega i espolsada de farina.
- Estenem el sofregit sobre la massa. Hi afegim el peix laminat amb dos dits de gruix. Cobrim l'empanada amb l'altra part de la massa, prèviament estirada, i en tanquem les vores cargolant la massa de sota amb la de sobre. Fem un forat central a la part de dalt perquè pugui respirar, pintem la coberta amb ou batut i ho enfornem a 200ºC durant 20 minuts.