Ensaladilla per un tub
- Programa: Manduka
- Cuina: Paula Alòs
- Dificultat: Baixa
- Temps: Menys d'una hora
INGREDIENTS
3 carbassons mitjans
2 patates
1 pastanaga
1 pebrot vermell
Un grapat de pèsols
1 pot petit d'ous de salmó (opcional)
Sal, pebre
Per a la maionesa:
1 ou
200 g oli d'oliva verge
1 llimona
Sal
PREPARACIÓ
- Renteu i talleu els carbassons a porcions de 3 cm de llarg aproximadament.
- Amb un bolejador o una cullera, buideu l'interior el màxim que pugueu fins a obtenir minicistelles o cassoletes que després omplirem.
- Guardeu la polpa interior per a altres ocasions.
- Poseu el pebrot sencer i net al damunt d'una safata de forn i escaliveu-lo durant 25-30 minuts a 170 ºC fins que s'hagi torrat de l'exterior.
- Un cop cuit, deixeu-lo refredar, peleu-lo i traieu-ne les llavors. Piqueu-lo ben menut amb un ganivet. Reserveu-lo.
- Peleu les patates i la pastanaga, talleu-les a rodelles d'un dit petit de gruix. Talleu cada rodella a bastons com si fossin patates fregides i cada bastó a dauets petits.
- Poseu un cassó amb abundant aigua a bullir. Afegiu-hi un polsim de sal i tireu-hi la verdura. Deixeu-ho bullir fins que siguin tendres, uns 10-12 minuts.
- Escorreu-ho amb un colador i reserveu-ho.
- Per coure les cassoletes al vapor poseu en un cassó dos dits d'aigua. Poseu un colador que s'ajusti al cassó i s'aguanti pel marge. Poseu-ho a bullir a foc mitjà.
- Disposeu les cassoletes al damunt del colador i tapeu el cassó amb un plat o una tapa.
- És important que l'aigua no toqui el colador. És el vapor que sorgirà de l'aigua bullent el que courà les cassoletes.
- Coeu-les durant 5-7 minuts fins que, quan punxeu la base de la cassoleta, veieu que està una mica tendra. Traieu-les i espereu que es refredin.
- Per fer la maionesa, poseu l'ou a temperatura ambient en un recipient alt. Afegiu-hi l'oli d'oliva verge, un polsim de sal i unes gotes de suc de llimona. Introduïu un braç elèctric a dins i, sense moure'l, deixeu que vagi emulsionant.
- A poc a poc, aneu pujant el braç per ajudar que vagi emulsionant fins a obtenir la textura de maionesa.
- Amaniu l'ensaladilla amb sal i pebre i barregeu-hi la maonesa.
- Ompliu les cassoletes de carbassó amb l'ensaladilla.
- Acabeu el plat amb una mica de caviar de salmó per sobre i serviu-ho.
CONSELLS
- Podeu prescindir dels ous de salmó o canviar-los per ous de truita o areng.
- Si no voleu coure les cassoletes al vapor, podeu bullir-les uns minuts però a foc lent, procurant que no es desfacin.
- Aquestes cassoletes admeten molts tipus de farcits, freds o calents (salsa bolonyesa, saltat de bolets, puré de llegums, formatge fos...).
- Podem aprofitar la part interior extreta del carbassó per cuinar-la també al vapor i incorporar-la com una verdura més a l'ensaladilla.
- En aquesta recepta juguem amb la creativitat! Donem al carbassó una forma útil per poder-lo farcir i menjar-lo amb les mans o amb coberts.
- Pot ser un bon aperitiu per a casa quan tenim convidats.
- Implícitament fomentem el consum de verdures, ja que és una manera divertida de transformar-ne una, farcir-la amb més verdures o al gust, i menjar-la de forma diferent.
- De carbassó en podem trobar pràcticament tot l'any al mercat; tot i això, la seva temporada a les nostres terres és de maig a octubre.