Escalivada d'hivern
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Dieta: Vegetariana
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
Per a l'escalivada
300 g patata
250 g carbassa
8 calçots
4 carxofes
1/2 bròcoli
1 cabeça d'alls
1 gra d'all
1 fulla llorer
Oli OVE
Sal
Sal grossa humida
Pebre negre
Per a la salsa
2 tomacons
1 branca d'api
4 cogombrets en vinagre
1 cullerada de mostassa en gra
1 ou
Oli OVE
Pebre negre
PREPARACIÓ
- Escalfem 1,2 litres d'aigua amb sal i pebre negre. Quan bulli, hi escaldem els arbrets de mig bròcoli just fins que s'intensifiquin de color. Els traiem i els reservem.
- Cobrim el fons d'una safata amb sal grossa humida. Al damunt, hi posem les patates i la carbassa, i ho enfornem a 200 ºC durant 10 minuts.
- Passat aquest temps, afegim una cabeça d'alls a la safata i que cogui tot junt durant 35 minuts.
- Posem a escalfar una olla amb oli, 1 gra d'all i una fulla de llorer. Hi afegim les carxofes pelades, sense barbes ni puntes, i tallades a quarts. Hi ha d'haver prou oli perquè quedin cobertes. Que es confitin, amb el foc al mínim, durant 40 minuts.
- Cobrim el fons d'una safata amb sal grossa humida. Al damunt, hi afegim els calçots. Ho enfornem a 200ºC durant 15 minuts.
- Per fer la salsa, ratllem dos tomacons en un got batedor. Hi afegim una cullerada de mostassa en gra, 1 ou, pebre negre i sal. Hi munyim la cabeça d'alls escalivada, hi posem oli i ho emulsionem amb el batedor fins aconseguir una textura de maionesa. Hi afegim els cogombrets i l'api (prèviament pelat), tallats a una mida ben menuda. Ho barregem per integrar-ho bé.
- Marquem, en una planxa, el bròcoli escaldat i les patates tallades pel mig.
- Ho emplatem amb una mica de carbassa prèviament pelada, una mica de calçot, pelat i tallat, uns talls de carxofa confitada i escorreguda, patata i bròcoli. Ho acompanyem amb la salsa.