Escudella de Gelida
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
Aquesta escudella és molt rica en proteïnes i molt energètica, així que cal prendre'n un plat acompanyat d'una amanidaAmb la col·laboració de:
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
200 g patates
90 g mongeta del ganxet
90 g cigró menut
1/4 de col de paperina
60 g d'arròs
70 g fideus gruixuts
1 branca d'api
1/2 peu de vaca
1/2 coll de xai
1 tall de papada
2 ossos de genoll de vedella
1 peu de porc tallat pel mig
1 orella de porc
1 tall d'ossobuco
1 os de pernil
100 g botifarra negra
4 llesques de pa
Sal
PREPARACIÓ
- Posem a remullar amb aigua mineral i durant 24 hores els cigrons.
- Posem a remullar amb aigua mineral i durant 6 hores, les mongetes del ganxet. El temps de remull pot canviar si les mongetes son més velles.
- Passem els llegums a dues malles de cocció.
- Fiquem a l'olla els ossos: l'os de pernil, els 2 ossos de genoll de vedella el 1/2 coll de xai i l'ossobuco
- Hi afegim la resta de carn que hem socarrimat amb el bufador per a evitar pèls: l'orella els peus de porc, el peu vaca i la papada. Abans de ficar-los a l'olla hem d'assegurar-nos que no tenen punts negres del socarrim perquè, si no, donarien amargor al caldo.
- Fiquem a l'olla la malla amb les mongetes.
- Omplim l'olla amb aigua mineral fins a cobrir tot el material.
- Posem l'olla a escalfar.
- Quan l'aigua estigui calenta, just abans de que arrenqui el bull, fiquem la malla amb el cigró
- Deixem coure 1h el caldo i l'anem desescumant.
- Tallem l'api a la brunesa i el fiquem a l'olla.
- Deixem que continuï coent durant 1h i 10minuts.
- Esqueixem 200g de patates
- Tallem a juliana 1/4 de col de paperina.
- Afegim col i patates a l'olla i ho deixem bullir uns 20.
- Aturem la cocció. Ha passat un total de 2h30.
- Deixem reposar l'olla un mínim de 6 hores, però poden ser més.
- Enretirem tot el material de l'olla: els cigrons i les mongetes, els ossos i la carn.
- Colem el caldo.
- Desossem les carns. Si els peus estan molt enganxats amb l'os, els podem revifar posant-los amb una mica de caldo calent. Seran més fàcils de pelar.
- Posar l'olla al foc fins que bulli per llençar-hi l'arròs.
- Tallem tota la carn a mida mossegada.
- Salem el caldo quan bull, hi llencem 60 g d'arròs rentat i el deixem coure 15 min.
- Tallem 100g botifarra negra pelada.
- Introduïm la botifarra a l'olla amb la resta de la carn.
- Posem 70 g de fideus gruixuts i els coem 5 minuts.
- Tallem 1 llesca de pa a bocins.
- Fregim el pa a paella amb poc oli.
- Apaguem el foc i ho servim amb els trossets de pa per sobre.