Escudella de Nadal
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
Al contrari de la fama que tenen, els brous i caldos no són tan nutritius com ens pensem; sí que ho és tot el que hi afegim, en aquest cas la pasta, els cigrons i les carns. Cal prendre'n una porció moderada i no gaire espessa, en què predominin les verdures.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
200 g galets
4 l brou d'escudella
200 g cigrons
2 patates
2 cebes de Figueres
1 xirivia
2 porros
Mitja col de paperina
3 grans d'all
1 manat de julivert
Mitja costella de vedella tallada
1 garró de porc
Oli OVE
Sal
Pebre
Per a les pilotes:
150 g carn picada de porc
150 g carn picada de vedella
Mitja botifarra del perol
100 g molla de pa
100 ml nata 35%
Farina
PREPARACIÓ
- Posem a escalfar una olla amb 4 litres de brou, un garró de porc i mitja costella de vedella tallada.
- En un bol posem 100 ml de nata 35% MG i 100 g de molla de pa i ho deixem remullant-se.
- Posem en un bol 150 g de carn de porc triturada i 150 g de vedella triturada. Salpebrem i barregem les carns.
- Afegim a la barreja de carns mitja botifarra del perol tallada ben petita i ho integrem tot.
- Incorporem al bol la molla de pa remullada amb la nata i seguim barrejant bé fins que estigui tot ben integrat. Tapem el bol amb un plat i el portem a la nevera durant una hora.
- Colem l'aigua de 200 g de cigrons que hem remullat durant 12 hores. Passem els cigrons a una malla de coure llegum i la lliguem. Afegim els cigrons al brou quan aquest ja estigui bullint. Coem els cigrons durant 1 hora.
- Traiem la massa de la pilota de la nevera i en fem 8 boles de la mateixa mida. Les enfarinem i traiem l'excés de farina.
- Fregim les pilotes en una paella fonda amb oli OVE. Han de quedar fregides de fora i crues de dins.
- Traiem les pilotes ja fregides i les passem a un plat gran amb paper absorbent per treure l'excés d'oli.
- Incorporem les pilotes al brou, tapem i ho bullim 1 hora a foc baix.
- Preparem les verdures de l'escudella. Tallem a bresa la part blanca de 2 porros, 3 patates pelades, 2 cebes de Figueres i 1 xirivia. Tallem per la meitat mitja col de paperina. Pelem 3 grans d'all.
- Afegim les verdures i els alls a l'olla, les bullim durant mitja hora i les deixarem reposar 6 hores.
- Tastem el brou per si cal afegir-hi sal. Separem 2 litres del brou, els posem en una olla més petita i els reduïm fins que en quedi un litre. Escalfem l'olla grossa amb les verdures i la carn d'olla.
- Coem 20o g de galets a l'olla amb el litre de brou durant 7 minuts.
- Traiem les verdures de l'olla i les posem en una safata. Traiem els cigrons de la malla i els posem en un bol. Traiem la carn i les pilotes i ho posem en una altra safata.
- Servim els plats amb galets, brou, verdures, pilotes, cigrons i carn d'olla.