Escudella de Nadal
- Programa: Tot es mou
- Cuina: Maria Nicolau
- Dificultat: Mitjana
INGREDIENTS
PER AL BROU:
Aigua
Carn de porc, pollastre, vedella i xai
- Col
- Cigrons
- Pastanaga
- Patata
- Nap i xirivia
-
Sal i pebre
Galets
- PER A LA PILOTA:
- Carn picada
- All
- Julivert
- Farina
- Llet
- Ou
PREPARACIÓ
- Posem la carn a l'olla amb aigua freda (el doble d'aigua del que ocuparan a l'olla la resta d'ingredients. Si en falta, podem afegir-ne durant la cocció).
- Hi introduïm peces una mica més cares de les habituals del brou, peces de tall que servirem a taula: porc i pollastre o gallina, costella de vedella i /o conill de vedella, falda o pit de xai, a més a més d'os de pernil.
- Deixem que faci xup-xup una hora i mitja i després hi afegim verdures al gust. Com que la col la servirem amb la carn a banda del brou, deixem que bulli primer la part més lletja i en reservem les fulles més boniques per afegir al final, quan hi posem la pilota.
- Mentre bullen les verdures el temps necessari (una mica menys d'una hora), preparem la pilota amb la carn picada, l'all, el julivert, la llet i l'ou i l'arrebossem amb farina. L'afegirem quan falti només mitja hora per acabar la cocció, juntament amb la botifarra negra.
- També serà el moment d'afegir-hi els cigrons, prèviament cuits (si ho feu al caldo, imprescindible la reixeta) i de rectificar-ho de sal.
- Un cop feta l'escudella, colarem el brou per fer la sopa de galets i reservarem la carn i la verdura, que emplatarem a banda.
- En una altra olla amb aigua bullirem els galets de Nadal i els traurem del foc a mitja cocció.
- A última hora els donarem un altre bull amb el brou, fins que estiguin al dente.
- Servirem la sopa a taula acompanyada d'una a safata amb els cigrons, la carn del caldo cuita i les verdures.