Escudella
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
INGREDIENTS
1/2 gallina
300 g de papada de porc
150 g de carn picada de porc
2 ossos de pernil
2 peus de porc
1 orella de porc
1 botifarra negra
1 botifarra blanca
1 botifarra de perol
150 g de carn picada de vedella
4 ossos de vedella
200 g de cigrons
4 patates
2 cebes
1 nap
1 porro
2 pastanagues
1 xirivia
1/4 de col d'hivern
3 grans d'all
julivert
farina
molla de pa
nata
100 g pinyons
farina
galets
5 g de bicarbonat
sal
vi ranci
6 l d'aigua
PREPARACIÓ
Socarrimem els pèls de l'orella i dels peus del porc.
Posem amb aigua i sal els ossos, la gallina, la papada, els peus i l'orella. En un altre pot, hi posem els cigrons amb aigua i una culleradeta de bicarbonat. Deixem tots dos pots tota la nit (o unes 12 hores) a la nevera.
Traiem tant la carn com els cigrons de la nevera. Ho esbandim bé.
Posem a bullir en blanc la carn (ossos, orella, gallina, peus, papada) amb aigua mineral i quan arrenca el bull anem traient l'escuma per eliminar alguna impuresa i el greix sobrant.
Abaixem el foc al mínim i ho deixem bullint una hora.
Passada l'hora, hi posem els cigrons dins una bossa de malla per no perdre'ls, i que coguin dues hores.
Al cap d'una hora, hi afegim la botifarra blanca i negra.
Passada un hora netegem les verdures i les posem a l'olla: la col, les patates, pelades però senceres, el porro tallat en quatre trossos, el nap, les pastanagues, la xirivia i la ceba pelades però també senceres. Ho deixem bullir uns 40 minuts més.
Ho deixarem reposar, tapat i amb el foc apagat, una nit (o unes sis hores)
PER FER LES PILOTES
Remullem el pa amb la nata i barregem les carns de vedella i porc.
Tallem la botifarra de perol molt petita i la barregem amb la carn.
Escaldem 3 grans d'all i els piquem molt petits. Separem unes 10 fulles de julivert i les piquem.
Salpebrem la carn i ho posem tot en un bol i ho amassem amb un raig de vi ranci.
Passem els pinyons per una paella sense oli i els afegim a la carn.
Fem pilotes amb una mica d'oli a les mans perquè no se'ns enganxi la carn.
Enfarinem les pilotes i les espolsem per treure farina sobrant.
Posem una cassola al foc amb oli abundant i hi fregirem suaument les pilotes.
Les afegim al brou de l'escudella quan tot estigui gairebé cuit i deixem que es coguin 8 minuts.
PER FER ELS GALETS
Per fer la pasta agafarem part del brou de l'escudella i el posarem en un recipient que refredarem a la nevera. Després el desgreixarem i ho posarem a bullir al foc. Quan bulli, hi tirarem els galets i que bullin de 7 a 10 minuts, segons la mida.
Servirem l'escudella i la carn d'olla a part amb la col i els cigrons.