Espatlla de xai amb múrgoles
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
Les múrgoles, com la majoria dels bolets, es poden agrupar amb les verdures, ja que aporten poques calories i són riques en vitamines i minerals.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
1 espatlla de xai
250 g de múrgoles
2 l de brou de xai
2 patates kennebec
1 l de nata
1 cabeça d'alls
Pebre
Vi blanc
Conyac
Sal
Llorer
Farigola
Romaní
Oli
Llard
PREPARACIÓ
- Comencem amb un brou de xai, que ja tenim fet. En necessitarem dos litres. El vam fer fa uns quants dies, posant a bullir 2 litres d'aigua amb porros, pastanagues, un coll i uns peus de xai.
- Posem 1 litre d'aquest brou a bullir perquè vagi perdent líquid. Volem que es redueixi fins a 20 cl.
- Mentrestant, en una altra olla alta, posem 1 l de nata i també la farem bullir. Volem que quedi a un 50% del que tenim d'inici.
- Mentrestant, submergim una espatlla de xai en un recipient gros amb aigua i 50 g de sal per litre d'aigua. Hi tindrem l'espatlla submergida uns 30 minuts.
- Ajuntem en un sol recipient la reducció de nata i la de brou i ho integrem.
- Posem en una cassola grossa una cullerada generosa de saïm i oli OVE, i ho posem a escalfar.
- Traiem l'espatlla del bany de sal i l'eixuguem. Hi tirem pebre negre.
- Marquem l'espatlla a la cassola amb el greix. Ho perfumem amb una cabeça d'alls tallada pel mig, que refregarem per la cassola, i després la deixem a dins. Hi tirem una fulla de llorer.
- A la mateixa cassola, hi tirem un bon raig de vi blanc, un de conyac i un litre de brou de xai.
- Deixem que faci xup-xup 25 minuts, tapat.
- Rentem i tallem a làmines fines dues patates kennebec.
- Fiquem al forn una safata amb la patata al fons, de llit, més oli, pebre, romaní i el contingut de la cassola.
- Ho deixem al forn 30' a 200º i anem tirant suc per sobre de l'espatlla cada 10'.
- Mentrestant, comencem a fer les múrgoles a la crema. En aquest cas ho hem fet amb múrgoles congelades que hem tingut descongelant-se a la nevera unes quants hores. Però també es podria fer amb múrgoles fresques o deshidratades (les posaríem en remull). Primer, escaldem les múrgoles en un pot amb aigua bullint.
- Després, les posem en una paella amb un raig d'oli calent i deixem que hi suïn.
- Les hi deixem suar a poc a poc i, progressivament, hi anem apujant el foc.
- Afegim a la paella on tenim les múrgoles la barreja de doble nata i reducció de brou de xai i ho coem uns 5'.
- Si l'espatlla ja ha estat 30 minuts al forn, la recuperem i hi tirem la salsa de múrgoles.
- Hi afegim unes quantes fulles de farigola i ho emplatem.