Flam d'espàrrecs
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
Els espàrrecs blancs en conserva destaquen pel seu alt contingut d'aigua i de fibra, són molt lleugers i amb certes propietats diürètiques.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
PER AL FLAM
700 g d'espàrrecs blancs en conserva
250 ml de llet
30 g de farina
30 g de mantega
4 làmines de gelatina
2 ous
Nou moscada
Pebre blanc
Sal
PER A LA MUSSOLINA D'ALLS
1 cabeça d'alls
1 ou
1 cullerada de mostassa a les fines herbes
1 llima
Cebollí
Alfàbrega
Oli OVE
Pebre negre
Sal
PREPARACIÓ
- Posem una cabeça d'alls a sobre d'un llit de sal i el fiquem al forn. 20 minuts a 220 graus.
- Obrim una llauna o un pot d'espàrrecs i en traiem 700 grams. Els eixuguem i els tallem a talls grossos. Els fiquem al got de la batedora.
- Triturem els espàrrecs.
- Si els espàrrecs no són gaire tendres, els colem per treure'n la fibra; però, si són tendres, ens podem saltar aquest pas.
- Posem 4 làmines de gelatina en un plat fondo amb aigua freda per hidratar-les.
- Escalfem 30 g de mantega i, quan s'hagi desfet, hi afegim 30 g de farina.
- Coem la farina i la mantega 10 minuts.
- Posem aigua pot ser de l'aixeta- a bullir.
- Afegim 250 ml de llet al pot de la farina i la mantega i ho remenem sense parar per espessir-ho.
- Quan tinguem textura de beixamel hi afegim sal, pebre blanc i hi ratllem una mica de nou moscada.
- Traiem la beixamel del foc.
- Hi incorporem la polpa dels espàrrecs i les fulles de gelatina hidratades.
- Barregem tots els ingredients perquè s'integrin.
- Separem en un bol dos rovells de les clares. Guardem les clares a la nevera.
- Trenquem els rovells amb la forquilla i els afegim a la barreja d'espàrrecs.
- Untem un motlle de plum-cake amb mantega. També ho podríem fer amb quatre motlles individuals.
- Tirem la barreja al motlle.
- Posem el motlle en una safata de forn i hi tirem aigua bullint pel voltant per aconseguir un bany maria.
- Fiquem la safata al forn.
- Coem el flam 40 minuts a 100ºC amb el forn per sobre i per sota, sense ventilació.
- Passat el temps de forn, el traiem i que es refredi.
- Mentrestant, podem fer la mussolina.
- Pelem l'all escalivat.
- Passem l'all pel colador fi i el posem en un morter
- Afegim una cullerada de mostassa a les fines herbes i un rovell d'ou. Ho remenem amb unes varetes fins que aconseguim que la textura sigui llisa.
- Afegim a la mussolina el suc d'una llima, sal i pebre negre.
- Incorporem a la mussolina oli OVE de mica en mica, mentre l'anem emulsionant a mà.
- Quan la salsa hagi quedat emulsionada la guardem a la nevera.
- Filmem el flam i el fiquem a la nevera.
- Deixem el flam i la mussolina un mínim de dues hores a la nevera.
- Passat aquest temps, cobrim el flam amb la mussolina.
- Cremem la mussolina amb un cremador.
- Hi afegim cebollí picat i una mica d'alfàbrega de fulla petita.