Hamburguesa amb pa casolà
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Gessamí Caramés
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
El pa és un aliment molt complet, ric en hidrats de carboni de lenta assimilació i conté proteïnes vegetals.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
125 g farina de força
125 de farina fluixa
100 ml llet
50 g patata
40 g mantega
20 g sucre
15 g llevat fresc de forner
Sal
2 ous mida S
Llavors: xia, sèsam blanc, carabassa...
4 hamburgueses de vaca
200 g formatge per fondre en llesques
140 g ceba confitada
4 fulles d'enciam
45 g pebrot del piquillo
150 ml d'oli d'oliva suau
PREPARACIÓ
- En el bol de la pastadora, hi posem 125 g de farina fluixa, 125 de farina de força, un ou, 110 ml de llet, 5 g de sal i 20 g de sucre. Esmicolem 15 g de llevat fresc de forner i l'afegim. Encaixem el bol a la pastadora i pastem durant 20 minuts a velocitat mitjana. Si no teniu pastadora, podeu treballar la massa manualment fins que se separi de les parets del bol.
- Bullim una patata d'uns 50 g amb pell. La pelem i l'aixafem en un plat. Afegim la patata xafada a la pastadora. Posem en marxa la pastadora perquè la patata s'integri en el pastó.
- Amb la pastadora parada, afegim 40 g de mantega freda tallada a dauets. Tornem a pastar, uns 5-7 minuts, fins que s'integri tot.
- Traiem el bol de la pastadora. Untem un altre bol amb oli i hi passem el pastó. El tapem amb un drap de cotó humit i el deixem fermentar durant 40 minuts a temperatura ambient.
- Untem la fusta de treballar amb oli i hi posem el pastó. El dividim en 4 parts. Ajuntem les puntes, donem la volta a cada porció i les fem rodolar per la fusta, una per una, acompanyant-les amb les mans fins a fer-ne una bola. Preparem una safata de forn amb paper sulfurat.
- En un plat fondo posem un grapat de xia, un altre de sèsam blanc i de llavors de carbassa. Amb un pinzell, pintem les boles amb aigua. Agafem una bola, i l'arrebossem per la part de dalt amb les llavors passant-la pel plat. Ho fem totes les boles.
- Col·loquem les boles en la safata de forn i les aixafem una mica amb la mà. Les tapem amb un drap de cotó humit. Les deixem fermentar durant 20 minuts. Les destapem i les tornem a aixafar amb la mà. Les tornem a cobrir i les deixem fermentar 20 minuts més.
- Destapem i posem la safata amb els pans al forn durant 12 minuts a 190º. Ja cuits, els deixarem en una reixeta.
- Posem una paella al foc amb un raig d'oli i fregim les hamburgueses. Si són molt gruixudes, convé treure-les abans de la nevera perquè s'escalfi bé el centre. Tapem la paella.
- Fem una maionesa amb pebrot del piquillo. En un got batedor hi aboquem 45 g de pebrot del piquillo, 1 ou talla S, salpebrem i hi aboquem 150 ml d'oli d'oliva suau. Emulsionem fins que tingui textura de maionesa.
- Donem la volta a les hamburgueses i hi col·loquem una llesca de formatge que valgui per fondre a cada una. Tapem la paella i esperem que el formatge es fongui. Apaguem el foc.
- Tallem els pans per la meitat, preferentment amb un ganivet de serra. Untem la base de cada panet amb una o dues cullerades de maionesa de pebrot del piquillo. A sobre hi col·loquem l'hamburguesa amb el formatge fos, damunt la ceba confitada i una fulla d'enciam. Tapem amb la part superior del panet.
- Ja podeu posar cada entrepà en un plat.