Lasanya de llenties
- Programa: Manduka
- Cuina: Paula Alòs
- Dificultat: Baixa
- Temps: Menys de 30 minuts
INGREDIENTS
PER AL FARCIT
400 g de llenties cuites petites
Una copa de vi blanc (opcional)
6-8 plaques de lasanya precuites
Un tros de formatge curat
Oli d'oliva verge extra
Sal i pebre
Una mica de gingebre
PER AL SOFREGIT
2 cebes
2 alls
6 tomàquets vermells
PER A LA BEIXAMEL
15 g de farina
15 g de mantega
250 ml de llet
Nou moscada
PREPARACIÓ
- Hidrateu la pasta de lasanya en un recipient amb abundant aigua calenta seguint les instruccions del fabricant.
- Escorreu-les amb molt de compte que no es trenquin i disposeu-les al damunt d'una superfície plana. Assequeu-les una mica amb un paper absorbent.
- Per fer el sofregit, peleu la ceba, talleu-la per la meitat i ratlleu-la amb un ratllador al damunt d'un plat fons.
- Peleu els alls i piqueu-los amb un ganivet.
- Ratllem una mica de gingebre per sobre.
- Renteu els tomàquets i talleu-los per la meitat. Ratlleu-los de la mateixa manera que la ceba.
- En una paella amb un raig d'oli d'oliva, afegiu-hi l'all i la ceba, poseu-hi un polsim de sal, pebre i remeneu-ho. Sofregiu-ho tot plegat a foc mig durant 10-15 minuts. Si veieu que se us comença a cremar, abaixeu el foc i afegiu-hi unes gotes d'aigua per afavorir que es cogui tot més uniforme.
- Afegiu-hi el tomàquet ratllat, remeneu-ho i deixeu-ho coure a foc molt suau durant 10 minuts més.
- Poseu-hi el vi, remeneu-ho i deixeu-ho reduir fins que s'evapori totalment l'alcohol.
- Aboqueu les llenties escorregudes, aixafant-les lleugerament perquè quedi similar al farcit d'una lasanya tradicional. Poseu-ho a punt de sal i pebre. Reserveu-ho.
- Per a la salsa beixamel, foneu la mantega en un cassó, afegiu-hi la farina i sense parar de remenar coeu-ho tot plegat uns minuts a foc baix. Aneu-hi afegint la llet calenta a poc a poc mentre aneu remenant-ho amb un batedor perquè no es facin grumolls.
- Coeu-ho tot plegat uns 10 minuts a foc suau sense parar de remenar fins que la salsa estigui ben fina i amb la consistència desitjada. Ratlleu una mica de nou moscada i salpebreu-ho.
- Per muntar la lasanya, disposeu en una safata untada amb unes gotes d'oli capes de pasta i farcit de llenties. Acabeu-ho amb una capa de final de pasta i cobriu-ho amb la salsa beixamel.
- Ratlleu el formatge pel damunt i poseu-ho al forn a 180º fins que tingui color.
- Traieu-la del forn, espereu que es refredi una mica i serviu-la.
Observacions:
- Podeu variar els llegums per al farcit: mongetes blanques petites, pèsols, cigronets menuts cuits o una barreja de tots.
- Podeu condimentar el farcit amb orenga, curri o alfàbrega trinxada.
- Podeu aprofitar el sofregit per fer canelons de la mateixa manera.
- Si us en sobra, congeleu-lo en un recipient tancat.
- Els llegums són un producte de gran versatilitat. Els podem trobar en sopes fredes, amanides, patés, com a farciment (com és el cas d'aquesta recepta de lasanya), salses, postres...
- La recomanació de consum de llegums és de 2-4 racions a la setmana.
- A gairebé totes les comarques de Catalunya se'n cultiva algun tipus. Són un valuós producte des del punt de vista nutricional, ens aporta fibra, hidrats de carboni, proteïnes, minerals...
- El consum de llegums (en aquest cas les llenties) juntament amb cereals o els seus derivats (com la pasta) ens aporta una combinació d'aminoàcids que fan el que es denomina "proteïna d'alt valor biològic", és a dir, de la mateixa qualitat que la de la carn o de l'ou.