Okonomiyaki
- Programa: Manduka
- Cuina: Paula Alòs
- Dificultat: Alta
- Temps: Menys d'una hora
INGREDIENTS
Col verda petita
1 ceba tendra
1 pastanaga
1 grapat d'espàrrecs verds
1 grapat de cuetes de gamba petites i pelades
1 ou
Oli d'oliva verge
Katsuobushi (flocs de tonyina seca) (opcional)
Alga nori en pols (opcional)
PER A LA PASTA
Dashi instantani en pols (comercial)
100 g de farina
100 g d'aigua
Un tros de gingebre
PER A LES SALSES
Salsa okonomiyaki (es pot barrejar tomàquet sofregit, una mica de quetxup i unes quantes gotes de salsa de soja).
Maionesa
PREPARACIÓ
PER A LA PASTA
- Escalfeu l'aigua i afegiu-hi un polsim de dashi instantani segons indicacions del fabricant. Remeneu-ho.
- Coleu la farina i barregeu-la en un bol amb el dashi amb l'ajuda d'un batedor fins que en quedi una crema espessa.
- Ratlleu el gingebre a dins.
PER A LA BASE
- Renteu i talleu a trossets petits la col i la resta de verdures. Peleu i ratlleu la pastanaga.
- Poseu-ho a dins d'un bol. Afegiu-hi l'ou i les cues de gamba i remeneu-ho tot plegat.
- Poseu-hi la pasta i barregeu-ho amb les mans (han de quedar els ingredients ben coberts de pasta i que en sobri una mica a la base del bol, fins i tot).
- Poseu-ho en una planxa o paella antiadherent amb un fil d'oli tot donant-hi forma de pizza plana amb la cullera (d'un dit gros de gruix). Tapeu-ho i deixeu-ho daurar a foc suau.
- Destapeu-ho, veureu que estarà més lligat. Comproveu que està daurat d'un costat. Doneu-hi la volta amb l'ajuda d'un plat i coeu-ho per l'altre costat amb un fil d'oli.
- Quan estigui cuit, poseu-ho en un plat, pinteu-ho amb la salsa i decoreu-ho amb la maionesa, l'alga en pols i el katsuobushi per sobre.
- Serviu-ho i talleu-ho a trossos.
OBSERVACIONS
- Aquesta elaboració permet afegir-hi qualsevol tipus de verdura o altres ingredients tallats prims (per exemple, carbassó ratllat, porro, pebrot, bolets...)
- Procureu posar el katsuobushi en flocs a la pizza quan encara estigui calenta, per provocar que es moguin per efecte de la calor.
- Podeu prescindir del dashi i fer-ho amb brou o aigua.
- No tingueu pressa en coure la pizza. És millor fer-ho a foc lent i que es cogui bé per dins.
- En podeu fer porcions després i, si voleu, podeu guardar-la a la nevera en un recipient tancat durant un dia i escalfar-la quan vulgueu menjar-vos-la.
- Un cop feta la massa, podeu deixar-la reposar uns minuts abans de coure-la.
- Si no hi voleu posar els flocs de tonyina, podeu posar-hi formatge, orenga i olives, com si fos una pizza mediterrània.
- Animeu-vos a fer a casa un àpat temàtic d'una cultura diferent, en aquest cas seria el dia japonès. Animeu-vos a cuinar en família alhora que apreneu elaboracions, costums i gustos d'altres cultures.
APERITIU
Salteu unes quantes cues de gamba a la paella amb un fil d'oli. Saleu-les. Barregeu-hi una mica de maionesa amb unes quantes gotes de salsa de soja. Claveu cada gambeta en un bastonet i mulleu-ho amb la salsa.