Olla aranesa
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
Aquesta preparació és molt energètica, rica en hidrats de carboni (dels fideus i de les mongetes) i en greixos i proteïnes (de les carns i preparacions). Per equilibrar l'àpat, una amanida verda seria l'ideal.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
120 g de fideus gruixuts
80 g de mongeta de Bossòst
4 pastanagues
2 porros
2 xirivies
1 quart de col
1 cuixa de gallina
1 tall de botifarra terregada
1 orella de porc
1 os de pernil
1 cabeça d'alls
aigua mineral
-
Per fer les pilotes:
250 g de vedella picada
100 g de botifarra del perol
1 ou
1 gra d'all
sal
pebre
julivert
pa torrat
PREPARACIÓ
- Socarrimem la cuixa de gallina i l'orella de porc per cremar-ne els pèls.
- Posem 3 litres d'aigua en una olla, juntament amb la cuixa de gallina, l'orella de porc, l'os de pernil i la botifarra terregada amb pell.
- Pelem i tallem a rodelles quatre pastanagues i dues xirivies.
- Les introduïm a l'olla, juntament amb els porros, també tallats a rodelles, la cabeça d'alls una mica pelada i el quart de col.
- Hi afegim les mongetes de Bossòst, que haurem tingut en remull cobertes amb aigua mineral durant 6 hores.
- Ho deixem fent xup-xup, a foc baix, durant dues hores i mitja, desescumant-ho de tant en tant.
- Per fer les pilotes, tallem la botifarra del perol, sense pell, a una mida ben menuda. La barregem amb la picada de vedella, 3 cullerades de pa torrat fet farina, un gra d'all tallat a la brunesa, unes fulles de julivert també tallat ben menut, un ou, sal i pebre. Ho integrem tot bé i en fem boles de la mida de dues mossegades. Les afegim a l'olla i ho deixem bullir 10 minuts.
- Passat aquest temps, hi afegim els fideus, els deixem bullir 5 minuts i ja ho tindrem. Com que ho servim amb l'olla, continuaran bullint per la inèrcia tèrmica. És millor deixar-ho reposar abans de menjar-ho.