Pastís d'espinacs a la catalana
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
Els espinacs contenen ferro del tipus vegetal, i per aprofitar-lo millor cal prendre's un cítric per postresAmb la col·laboració de:
INGREDIENTS
1 làmina de pasta brisa
400 g d'espinacs baby
200 ml de nata del 35%
3 ous
2 grans d'all
Un grapat de pinyons
Un grapat de panses sultanes
50 g de sucre
Un rajolí de moscatell
Un rajolí de vinagre de poma
Suc de mitja taronja
Llard
Oli OVE
Pebre negre
Sal
PREPARACIÓ
- Aboquem en un bol un grapat de pinyons i els hidratem durant una hora amb el suc que hem escorregut i colat de mitja taronja. Afegim també al bol un rajolí de moscatell.
- En un altre bol, hidratem també durant una hora un grapat de panses sultanes amb un rajolí de vinagre de poma i un altre d'aigua.
- Untem amb llard de porc un motlle rodó d'uns 24 cm de diàmetre aproximadament. Hi entapissem una làmina de pasta brisa i tallem amb un ganivet la pasta que sobresurti per dalt. Punxem amb una forquilla la pasta brisa per evitar que es bombi i ho enfornem a 200º durant 15 minuts.
- Posem en un bol 400 g d'espinacs, hi afegim sal i els morfim amb les mans. Morfir és trencar els espinacs, aixafant-los per treure'n l'aigua present al vegetal.
- En una paella, sofregim amb oli d'oliva dos gran d'all tallats a làmines. Quan els alls estan cuits, els traiem i els descartem. Conservem l'oli que ha quedat perfumat amb els alls i hi aboquem els espinacs i les panses ja hidratades. Sofregim els espinacs i les panses uns 5 minuts a la paella. En acabar la cocció, hi afegim una mica de pebre.
- Trenquem tres ous en un bol i els batem. Hi afegim la nata i hi aboquem també la barreja d'espinacs cuits i les panses. Ho integrem i aboquem aquesta barreja al motlle de la pasta brisa precuita.
- Coem el pastís al forn durant 25 minuts a 180º.
- Fem el praliné de pinyons escalfant primer el sucre en una paella. Quan el sucre s'ha caramel·litzat, afegim a la paella els pinyons colats. Reservem el caramel en una safata amb paper sulfurat i ho deixem refredar un parell de minuts.
- Aboquem el caramel en una trituradora amb un rajolí d'aigua mineral. Ho triturem fins a obtenir-ne una textura de praliné viscós i ho fiquem en un biberó.
- Repartim per sobre del pastís el praliné de pinyons en forma de fil.
- Tallem el pastís d'espinacs en porcions i l'emplatem.