Pastís Mazarin de nabius i gerds
- Programa: La cuina de Rachel Khoo
- Cuina: Rachel Khoo
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
INGREDIENTS
- 1 motlle circular de 20 cm de diàmetre, untat amb mantega i enfarinat
- 90 g de farina
- 50 g de daus de mantega freda
- 1 cullerada de sucre de llustre
- un pessic de sal
- 1 rovell d'ou
- 1 cullerada de vodka o aiguardent
- 175 g de melmelada de nabius
- 150 g d'ametlles escaldades
- 75 g de mantega tova
- 50 g de sucre de llustre
- 2 ous
- Mitja cullerada d'extracte d'ametlles
- un pessic de sal
- 1 cullerada de farina
- 100 g de sucre de llustre
- 1 cullerada d'aigua
- 150 g de gerds
PREPARACIÓ
- Fem la massa barrejant la farina, la sal i el sucre. Hi afegim la mantega i la pastem fins que agafi una textura sorrenca. Barregem el rovell d'ou i el vodka i ho incorporem a la massa. Ho pastem suaument fins que quedi una massa fina.
- Aplanem la massa entre dos fulls de paper de forn per donar-hi una forma circular d'uns 2 mm de gruix. Untem el motlle amb mantega i l'enfarinem. Col·loquem la massa al motlle i la retallem, de manera que els costats sobresurtin uns 2 mm de la vora del motlle. Ho deixem a la nevera com a mínim 30 minuts o tota la nit.
- Escalfem el forn a 160 °C (amb ventilador). Recobrim la massa amb paper de forn i posem uns pesos, mongetes seques o arròs sobre el paper. Posem el motlle en una safata i coem la massa uns 20 minuts. Retirem el paper de forn i els pesos i la deixem coure 10 minuts més. La traiem del forn i la deixem refredar.
- Mentrestant, fem el farciment. Torrem les ametlles en una paella fins que quedin daurades, remenant sense parat durant 3-4 minuts. Les posem en un plat i les deixem refredar (si les deixem a la paella, s'aniran torrant més). Un cop fredes, les triturem amb una picadora. Hi afegim la mantega, l'extracte d'ametlles, el sucre i la sal i ho tornem a picar. Hi incorporem els ous i la farina i ho tornem a picar breument.
- Escampem la melmelada sobre la base del pastís, i al damunt hi posem la pasta d'ametlles. Ho fiquem al forn i ho coem 30 minuts més o fins que quedi cuit del mig.
- Ho deixem refredar. Barregem el sucre de llustre amb una cullerada d'aigua (la justa per fer una pasta molt espessa). Ho escampem sobre el pastís i hi enganxem els gerds al damunt.
Consells
En comptes dels gerds es poden fer servir altres baies o talls de fruita, com ara préssec, pruna o albercoc.
El vodka fa que la massa quedi tova i trencadissa, però no hi dóna gens de gust d'alcohol.
Per avançar feina
En comptes de fer-la a casa, podem comprar una pasta trencada de bona qualitat.