Porros confitats amb allioli escalivat
INGREDIENTS
4 porros grossos
1 cabeça d'alls
2 branquillons de romaní
6 boles de pebre negre
1 fulla de llorer
1 llimona petita
4 claus
0.5 l oli OVE
Raig de vinagre de xerès reserva
50 g cansalada ibèrica salada
2 llesques de pa
Sal
PREPARACIÓ
- Posem a escalfar 0,5 l d'oli OVE. Ha d'arribar als 85 graus.
- Netegem bé tres porros i els tallem per la part superior perquè s'obrin i en puguem treure la terra.
- Posem en una safata de forn els porros, 1 cabeça d'alls partida pel mig, 1 llimona neta partida, 6 boles de pebre aixafades, 1 fulla de llorer, 4 claus d'olor i 2 branquillons de romaní.
- Aboquem l'oli als porros. Haurien de quedar gairebé coberts d'oli. Tapem els porros amb un paper sulfurat i els fiquem al forn, que hem escalfat a 90 graus.
- Ho deixem 4 hores al forn.
- Passat aquest temps, posem una paella al foc.
- Tallem a daus 50 g de cansalada.
- Enrossim els daus de cansalada a la paella calenta
- Traiem els porros del forn. Els traiem de l'oli i els reservem.
- Colem l'oli i rescatem els alls i la llimona. La resta, ho descartem.
- Tallem a daus 2 llesques de pa. Quan la cansalada sigui transparent, tirem els daus de pa a la paella i en fregim els crostonets.
- En un got batedor hi posem 70 ml de l'oli de confitar que ja ha baixat de temperatura, els alls confitats i ja temperats, el suc de la llimona confitada –amb un colador perquè no hi caiguin pinyols–, un pessic de sal i un raig de vinagre de xerès.
- Ho emulsionem tot amb un braç elèctric fins a tenir una textura d'allioli.
- Retirem la capa exterior del porro confitat i el tallem en 5 trossos.
- Emplatem el porro amb l'allioli per sobre i l'enrossit de cansalada i pa.