Poule au pot (Olla de gallina (o pollastre)) - Pau, Bearn, França
- Programa: Karakia
- Cuina: Delphine Labedan, la Tallada d'Empordà
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
INGREDIENTS
- 1 pollastre (millor 1 gallina, per ser més fidels a la recepta original)
- 4 pastanagues
- 2 patates grosses
- 2 naps
- 2 porros
- 1/4 de col (1/2 si és petita)
- 1 ceba grossa
- 3 claus d'espècia
- 3 grans d'all
- 1 farcellet d'herbes aromàtiques
- 2 fulles de llorer
- aigua
- Per al farciment:
- 100 g de pa sec
- 10 cl de llet
- 1 llesca gruixuda de pernil salat
- 200 g de carn picada
- 2 escalunyes o 1 ceba
- julivert
- 3 grans d'all
- 1 ou
- sal i pebre
- Acompanyament:
- mostassa de Dijon "à l'Ancienne"
PREPARACIÓ
Demaneu a la polleria que us buidin el pollastre.
Comenceu preparant el farciment:
Trossegeu el pa sec dins un bol i deixeu-lo en remull amb la llet. Peleu les escalunyes i talleu-les a bocins. Peleu i lamineu els alls i afegiu-ho tot al bol. Salpebreu-ho al vostre gust. Talleu a daus el pernil salat. Trinxeu menut una mica de julivert. Afegiu-ho, juntament amb la carn picada i l'ou, al bol del pa. Remeneu-ho perquè quedi tot ben barrejat i ja podeu farcir el pollastre (o la gallina). Tanqueu l'obertura del pollastre cosint-lo amb fil i agulla o punxant-lo amb escuradents.
Peleu i trossegeu les patates, les pastanagues, els porros i els naps. Peleu la ceba i claveu-hi els claus d'espècia.
Poseu una olla ben grossa al foc amb totes les verdures, les fulles de llorer, els alls sencers pelats i la ceba amb els claus. Afegiu-hi aigua fins que quedi tot cobert d'aigua. Tapeu l'olla i deixeu que es vagi fent el caldo.
Mentrestant prepareu unes pilotilles amb el farciment que us hagi sobrat. Enfarineu-les i reserveu-les.
Deixeu que faci xup-xup una bona estona i després incorporeu a l'olla el pollastre farcit, les pilotilles i les herbes aromàtiques. Tapeu l'olla, però no del tot, que el vapor pugui anar sortint, i deixeu-ho coure durant una hora i mitja. Després, apagueu el foc i deixeu-ho refredar.
Traieu el pollastre de l'olla i talleu-lo a trossos per servir-lo. Talleu, també, el farciment (que haurà quedat com una pilota)
Poseu els trossos de tall en una safata i les verdures en una altra i ja ho podeu portar a taula. Aquest plat se sol menjar amb una mica de mostassa de Dijon "a l'antiga".
Nota:
La Delphine ens va explicar que, tot i que ells no ho van fer en aquella ocasió, amb el brou de l'olla se sol preparar una sopa d'arròs.
També podeu preparar una salsa calenta d'acompanyament, en lloc de la mostassa. Talleu una ceba ben fina --a la juliana-- i sofregiu-la en una paella a foc molt suau, fins que quedi transparent; després, afegiu-hi una mica de crema de llet i una mica de mostassa.
Comenceu preparant el farciment:
Trossegeu el pa sec dins un bol i deixeu-lo en remull amb la llet. Peleu les escalunyes i talleu-les a bocins. Peleu i lamineu els alls i afegiu-ho tot al bol. Salpebreu-ho al vostre gust. Talleu a daus el pernil salat. Trinxeu menut una mica de julivert. Afegiu-ho, juntament amb la carn picada i l'ou, al bol del pa. Remeneu-ho perquè quedi tot ben barrejat i ja podeu farcir el pollastre (o la gallina). Tanqueu l'obertura del pollastre cosint-lo amb fil i agulla o punxant-lo amb escuradents.
Peleu i trossegeu les patates, les pastanagues, els porros i els naps. Peleu la ceba i claveu-hi els claus d'espècia.
Poseu una olla ben grossa al foc amb totes les verdures, les fulles de llorer, els alls sencers pelats i la ceba amb els claus. Afegiu-hi aigua fins que quedi tot cobert d'aigua. Tapeu l'olla i deixeu que es vagi fent el caldo.
Mentrestant prepareu unes pilotilles amb el farciment que us hagi sobrat. Enfarineu-les i reserveu-les.
Deixeu que faci xup-xup una bona estona i després incorporeu a l'olla el pollastre farcit, les pilotilles i les herbes aromàtiques. Tapeu l'olla, però no del tot, que el vapor pugui anar sortint, i deixeu-ho coure durant una hora i mitja. Després, apagueu el foc i deixeu-ho refredar.
Traieu el pollastre de l'olla i talleu-lo a trossos per servir-lo. Talleu, també, el farciment (que haurà quedat com una pilota)
Poseu els trossos de tall en una safata i les verdures en una altra i ja ho podeu portar a taula. Aquest plat se sol menjar amb una mica de mostassa de Dijon "a l'antiga".
Nota:
La Delphine ens va explicar que, tot i que ells no ho van fer en aquella ocasió, amb el brou de l'olla se sol preparar una sopa d'arròs.
També podeu preparar una salsa calenta d'acompanyament, en lloc de la mostassa. Talleu una ceba ben fina --a la juliana-- i sofregiu-la en una paella a foc molt suau, fins que quedi transparent; després, afegiu-hi una mica de crema de llet i una mica de mostassa.