Romesco de pop
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Gessamí Caramés
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
El pop és un aliment ric en proteïnes d'alt valor biològic i de baix contingut en greixos, en destaca el iode, el potassi, el fòsfor i el magnesi.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
1,8 kg pop
500 g patates
500 ml fumet de peix
2 tomàquets pera
1 ceba
¿ got de brandi
¿ got de vi blanc
1 fulla de llorer
Oli OVE
PER A LA PICADA
10 ametlles fregides
10 avellanes torrades
30 g pa fregit
2 grans d'all
1 nyora
1 pebrot de romesco
¿ manat de julivert
1 culleradeta de pebre vermell dolç
1 culleradeta de sal
Per a l'allioli picant
100 ml oli de gira-sol
50 ml oli OVE
2 grans d'all
1 ou
1 bitxo picant
Farigola fresca
Sal
PREPARACIÓ
- Posem a escalfar una olla gran amb força aigua. Agafem un pop sencer d'1,8 kg, que prèviament hem congelat i descongelat per trencar-ne les fibres i que quedi tendre al coure'l.
- Quan l'aigua bull, agafem el pop pel cap i l'espantem 3 cops submergint-lo uns segons. Al tercer cop, el deixem dins l'olla, hi afegim una ceba sencera pelada i el coem a foc mitjà sense bullir gaire, 30 minuts. Un cop passat aquest temps, apagarem el foc i el deixarem reposar 20 minuts. Per coure el pop, calcularem 20 minuts de cocció per cada quilo.
- Traiem la ceba de l'olla i la reservem en un plat. Traiem el pop de l'olla i el reservem cap per avall en una tassa que tenim sobre un plat, i amb les potes per fora.
- En una cassola ampla hi escalfem un bon raig d'oli OVE. Mentre s'escalfa, tallem a brunesa la ceba cuita. Un cop l'oli és calent, l'afegim a la cassola i la sofregim a foc suau amb una fulla de llorer.
- Aprofitem per ratllar dos tomàquets, els afegim a la cassola amb la ceba i ho sofregim fins que canvien de color.
- Comencem una picada posant en un morter 2 grans d'all traient-ne el germinat, un bon pessic de sal, i ho aixafem bé.
- Afegim al morter mitja culleradeta de pebre vermell dolç i l'integrem. A continuació, 30 g de pa fregit que tallem amb les mans i piquem bé.
- Seguim la picada amb un quart de manat de julivert fresc i, un cop integrat afegim 10 ametlles sense pell fregides i 10 avellanes torrades. Ho piquem bé.
- Acabem la picada amb la polpa d'una nyora i d'un pebrot de romesco. Segons la mida del pebrot de romesco, se'n posaran dos.
- Afegim la picada al sofregit i la integrem. A continuació, aixequem sucres amb un quart de got de brandi i un quart de got de vi blanc.
- En un pot escalfem 500 ml de fumet de peix. Aprofitem per pelar i escapçar 500 g de patates.
- Un cop el fumet està calent, afegim les patates a la cassola i a continuació el fumet. Ho coem 20 minuts a foc suau o fins que, punxant les patates, estan toves.
- Fem un allioli picant amb 2 grans d'alls sense germinat, un ou que trenquem, un bitxo picant, una mica de farigola fresca, un pessic de sal, 50 ml d'oli OVE i 100 ml d'oli de gira-sol. Ho emulsionem.
- Agafem el pop i el tallem a mida mossegada. L'incorporem a la cassola i coem a foc suau 5 minuts. A continuació, apagarem el foc i deixarem reposar 15 minuts més.
- Servim acompanyant d'una mica d'allioli picant.