Salmorejo amb poma, escamarlà i crostons de pa
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Toni Simoes
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
- Restaurant: La Taverna del Clínic
- Dieta: Per a esportistes
INGREDIENTS
- Per a 4 persones:
- 8 escamarlans mitjans
- 1 kg de tomàquet madur
- 1 all
- 1 llesca de pa de motlle
- 2 pomes Golden (de Girona)
- 2 rovells d'ou
- 200 g sal gruixuda
- 4 ous de guatlla
- vinagre de Chardonay
- oli d'oliva extra verge
- sal
- pebre
- cibulet
- el suc de mitja llimona
PREPARACIÓ
Per començar, poseu els rovells d'ou damunt d'una gasa, emboliqueu-los amb cura i enterreu-los en una safata amb sal gruixuda durant 15 minuts.
Mentrestant, traieu el germen dels alls, escaldeu-los en un cassó en aigua bullint durant 20 o 30 segons i refredeu-los en un bol amb aigua i gel.
Per fer el salmorejo, poseu en un got de Túrmix els tomàquets, tallats a trossos i sense pelar, una poma, pelada i tallada a trossos, els rovells d'ou, els alls, el vinagre, la sal i el pebre i tritureu-ho amb el Túrmix. Un cop ben triturat, passeu el salmorejo per un colador de malla fina, afegiu-hi entre 50 i 100 ml d'oli d'oliva, emulsioneu-lo altra vegada amb el Túrmix i reserveu-lo.
Per fer l'oli d'escamarlans, separeu els caps de les cues dels escamarlans, reserveu les cues, aixafeu els caps amb un morter, poseu-los en una paella amb dos dits d'oli i deixeu-ho confitar a foc suau durant un parell d'hores. Seguidament, passeu-lo pel colador xinès.
A continuació, talleu el pa de motlle a daus, poseu-los en una safata, amaniu-los amb sal, pebre i l'oli d'escamarlans i deixeu-los torrar al forn, prèviament preescalfat, durant 5 minuts a 170 graus.
Per fer el caviar de poma, peleu i lamineu un poma, talleu-la en quadrats molt i molt petits i amaniu-los amb oli d'oliva, sal, pebre, julivert picat i suc de llimona.
Tot seguit, en un cassó amb aigua bullint, escaldeu durant 5 segons les cues d'escamarlà per poder pelar-les. Després, peleu les cues, saleu-les i salteu-les en una planxa amb un raig d'oli.
Finalment, escalfeu els ous de guatlla, sense closca, en un cassó amb aigua gairebé bullint i un raig de vinagre, fins que quallin, durant uns 30 segons aproximadament.
I ja per acabar, col·loqueu al mig d'un plat fons una mica del caviar de poma, dues cues d'escamarlà i un ou de guatlla, aboqueu-hi el salmorejo i, al damunt, poseu-hi els crostons de pa, una mica de cibulet picat i un raig d'oli d'escamarlans.
Mentrestant, traieu el germen dels alls, escaldeu-los en un cassó en aigua bullint durant 20 o 30 segons i refredeu-los en un bol amb aigua i gel.
Per fer el salmorejo, poseu en un got de Túrmix els tomàquets, tallats a trossos i sense pelar, una poma, pelada i tallada a trossos, els rovells d'ou, els alls, el vinagre, la sal i el pebre i tritureu-ho amb el Túrmix. Un cop ben triturat, passeu el salmorejo per un colador de malla fina, afegiu-hi entre 50 i 100 ml d'oli d'oliva, emulsioneu-lo altra vegada amb el Túrmix i reserveu-lo.
Per fer l'oli d'escamarlans, separeu els caps de les cues dels escamarlans, reserveu les cues, aixafeu els caps amb un morter, poseu-los en una paella amb dos dits d'oli i deixeu-ho confitar a foc suau durant un parell d'hores. Seguidament, passeu-lo pel colador xinès.
A continuació, talleu el pa de motlle a daus, poseu-los en una safata, amaniu-los amb sal, pebre i l'oli d'escamarlans i deixeu-los torrar al forn, prèviament preescalfat, durant 5 minuts a 170 graus.
Per fer el caviar de poma, peleu i lamineu un poma, talleu-la en quadrats molt i molt petits i amaniu-los amb oli d'oliva, sal, pebre, julivert picat i suc de llimona.
Tot seguit, en un cassó amb aigua bullint, escaldeu durant 5 segons les cues d'escamarlà per poder pelar-les. Després, peleu les cues, saleu-les i salteu-les en una planxa amb un raig d'oli.
Finalment, escalfeu els ous de guatlla, sense closca, en un cassó amb aigua gairebé bullint i un raig de vinagre, fins que quallin, durant uns 30 segons aproximadament.
I ja per acabar, col·loqueu al mig d'un plat fons una mica del caviar de poma, dues cues d'escamarlà i un ou de guatlla, aboqueu-hi el salmorejo i, al damunt, poseu-hi els crostons de pa, una mica de cibulet picat i un raig d'oli d'escamarlans.