Shabu-shabu d'escamarlans i rap amb verdures
- Programa: La mar de bé
- Cuina: Quim Casellas
- Dificultat: Alta
- Temps: Més d'una hora
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:
PER ALS ESCAMARLANS
- 1 kg d'escamarlans
- 1 l d'aigua mineral
- 100 g de sal
- PER AL RAP
- 2 u de rap d'uns 400 g cadascun
- 100 g de sal
-
1 l d'aigua mineral
PER A LA CALDERETA D'ESCAMARLANS
1 kg de caps d'escamarlans
- 250 g de ceba de Figueres
- 2 pastanagues
- 1 porro
- 2 tomàquets
- Sal/pebre
- 50 cl de conyac
- 4 l d'aigua mineral
- 2 cullerades soperes de salsa de tomàquet
- VERDURES DE PRIMAVERA
- 100 g de carbassó
- 100 g de porros
- 100 g de pastanaga
- 60 ml de salsa Jang
- 20 g d'enokis (bolet xinès)
- 60 g de shitakes
PREPARACIÓ
- Comencem pelant els escamarlans: en traiem l'intestí i reservem els caps. Preparem una salmorra barrejant l'aigua mineral i la sal amb l'ajuda d'un túrmix. Posem les cues pelades a la salmorra durant sis minuts, les retirem i les eixuguem amb paper absorbent. Ho reservem.
- Colem la salmorra anterior i, després, l'aprofitarem per salar el rap. Netegem els raps, en separem els lloms i els posem a la salmorra durant 12 minuts, retirem i assequem. Ja podem tallar els lloms a làmines molt fines imitant un sashimi, i els reservem en un tàper en fred.
- Per a la caldereta d'escamarlans comencem escalfant l'olla i escalfem la ceba tallada a la brunesa amb un raig d'oli d'oliva. Un cop comenci a agafar color hi afegirem la resta de verdures i finalment, els caps d'escamarlà i la salsa de tomàquet. Ho rostim tot bé i ho flamegem amb el conyac. Ho encenem i això ens donarà color i ens ajudarà a treure tot el socarrat de la cassola. Ja estarà a punt per afegir-hi l'aigua i posar-ho a bullir a foc fort durant uns 30 minuts aproximadament. Ho passem pel colador xinès, tenint en compte que cal aixafar-ho molt bé per aprofitar-ne tota l'essència. Rectifiquem de sal i ho texturitzem si fes falta. Ho reservem.
- Netegem totes les verdures, les tallem a la juliana i les anem col·locant a les olles de ceràmica ben posades per famílies. Agafem els enokis i fem el mateix i finalment agafarem els shitakes, que, amb l'ajuda d'una punta li farem una creu al capdamunt perquè quedi bonic.
- Ja podem emplatar el shabu-shabu posant les làmines de rap en una safata de manera que donem una mica de volum, les cues d'escamarlà pelades de manera senzilla i al costat del rap. Les verdures i els bolets les haurem anat col·locant al bol de ceràmica de forma circular.
- Al moment de servir-lo, escalfarem el caldo a foc fort i el posarem a les olles de ceràmica. Hi courem lleugerament les verdures i anem fent shabu-shabu amb els escamarlans i el rap.