Sípia amb mandonguilles
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Menys d'una hora
INGREDIENTS
1 sípia grossa bruta o dues de petites
farina de blat
250 g de carn picada de vedella
125 g de secret ibèric picat
2 alls
julivert
cibulet
2 ous
mitja tassa de nata, 35% de matèria grassa
2 llesques de pa de pagès
oli d'oliva verge extra
250 g de brou de carn
vi ranci
125 g de pèsols negres del Berguedà
200 g de mongeta tendra
4 cebes de Figueres
api
5 avellanes torrades amb pell
5 ametlles torrades amb pell
pa torrat
cerfull
aigua mineral
sal
pebre
PREPARACIÓ
- Posem en remull els pèsols, 24 hores en un bol amb aigua mineral i els deixem a la nevera.
- Per fer les mandonguilles posem dins un bol la carn picada de vedella, el secret ibèric, l'all picat, el julivert, el cibulet, els dos ous batuts, la nata, les dues llesques de pa ratllat, la sal i el pebre; tot amb un bon raig d'oli i ho barregem. Al final de tot, hi posarem les potes i les aletes de la sípia tallades ben petites. En farem boletes i les enfarinem.
- Un cop tenim les boletes, les fregim en oli calent per aconseguir que ens quedin segellades, però encara crues per dins.
- Seguidament, tallem la ceba a la juliana. Tirem un raig d'oli en una cassola i hi posem les cebes. Hi aboquem el vi ranci i esperem que s'aixequin els sucres de la ceba.
- Dins una olla de pressió, hi posem els pèsols amb una fulla de llorer i una mica de porro. Ho deixem bullir 35 minuts.
- Enretirem als extrems de la cassola la ceba caramel·litzada i hi posem la mongeta tendra tallada a trossos petits i ho saltem amb una culleradeta de melsa de sípia. Hi afegim els pèsols, el brou de carn, les mandonguilles i l'aigua dels pèsols fins que cobreixin les mandonguilles.
- Piquem les avellanes i les ametlles. Quan tot arrenqui el bull, hi posem la picada, la sípia tallada a mida de mossegada i ho deixem un parell de minuts. Per servir, hi tirem cerfull picat per sobre.