Terrina de xai
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
La carn de xai és del tipus vermell i destaca pel seu alt nivell de proteïnes de bona qualitat i de greixos; a més a més, és rica en ferro i vitamines B6 i B12Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
1 espatlla de xai
600 ml brou de verdures
200 g cuscús
9 tamarindes
3 dàtils medjool
2 anissos estrellats
1 cabeça d'alls
1/2 llimona
1/2 branca de canyella
Gingebre
Romaní
Julivert arrissat
Vi ranci
Pebre negre
Oli OVE
Sal
PREPARACIÓ
- Posem dins una safata de forn una espatlla de xai. La salpebrem i la cobrim amb oli OVE.
- Hi afegim 1 llimona tallada per la meitat, una cabeça d'alls que també tallarem per la meitat, 2 anissos estrellats, mitja branca de canyella, 2 branques de romaní i gingebre a discreció tallat a rodelles.
- Ho enfornem a 90ºC durant 5 hores.
- Desenfornem el xai i el posem a sobre d'una reixeta per eliminar l'oli sobrant.
- Desossem el xai i el posem en un motlle on hi haurem posat un paper sulfurat cobrint el fons i les parets. Rectifiquem de sal.
- Amb un altre motlle de la mateixa mida comprimim el xai i per compactar-ho. Els podem lligar amb unes gomes per mantenir la pressió.
- Portem els motlles a la nevera perquè el fred acabi de compactar el xai.
- Trossegem tres dàtils medjool que posarem dins un bol.
- Aboquem al bol la polpa de 9 tamarindes.
- Cobrim dàtils i tamarindes amb vi ranci i ho deixem marinant dues hores a la nevera.
- Posem 400 ml de brou de verdures en un pot. Ho posem a escalfar. Quan bulli baixem el foc i ho deixem bullint durant 10 minuts.
- Posem 200 ml de brou de verdures dins un segon pot. Ho salem i ho escalfem.
- Escorrem els dàtils i els tamarindes i les posem al primer pot (el que porta 400 ml de brou).
- A un recipient hi posem 200 g de cuscús.
- Aboquem al cuscús el brou calent del segon pot (el dels 200 ml de brou). Ho reservem.
- Destapem el cuscús, el removem , l'aboquem a una safata plana i l'estenem. Cobrim la safata amb un drap i la reservem.
- Passem les fruites dins un got batedor i les triturem.
- Colem el líquid resultant de la trituració al pot i ho posem al foc per reduir-ho.
- Traiem el xai de la nevera.
- Trossegem el xai en quatre parts.
- Escalfem el xai per les quatre cares amb una paella.
- Aboquem per sobre una mica del vi ranci que hem fet servir per marinar les fruites.
- Servim en un plat el cuscús i hi posem a sobre un tros del lingot de xai compactat, ja marcat a la paella. Ho napem amb la semiglassa de fruites i rematem el plat amb una mica de julivert arrissat.